Навигација

О-ТА-14-МУТА - Машине и уређаји у технологији анималних производа

Спецификација предмета
НазивМашине и уређаји у технологији анималних производа
АкронимО-ТА-14-МУТА
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулТехнологија анималних производа
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања и омогући разумевање о: техничким и технолошким карактеристикама и принципима рада опреме у индустрији меса и индустрији млека (опрема за уситњавање и мешање, саламурење, пуњење и паковање, термичку обраду меса и производа од меса; машине за пријем, обраду, прераду млека, паковање млека и производа од млека).
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже познавање/разумевање: основних појмова везаних за техничке карактеристике и технолошке могућности и начин употребе машина и уређаја за индустрију меса и млека, као и њихов начин рада. Након завршеног курса, студент треба да поседује вештине да може да анализира и изабере процесну опрему у индустрији меса и индустрији млека.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеОсновни појмови везани за техничке и технолошке карактеристике и принципе рада опреме у индустрији меса
    Садржај практичне наставеТеоријску наставу прати извођење практичних погонских вежби вежби у наведеним областима
    Литература
    1. 1. Bylund, G. (1995): Dairy Processing Handbook. TetraPak, Processing Systems AB. Lund,Sweden. 2. Saravacos G.D., Harvey A. F., Kostaropoulos A.E. (2003): Handbook of Food Processing Equipment, Springer, New York. 3. Hui Y.H. (2001): Meat Science and Applications, Taylor & Francis-CRC Press, London
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеНастава ће се изводити кроз класична предавања, и погонске вежбе и методе интерактивне наставе. Од метода интерактивне наставе у настави користе се индивидуалне, групне односно тимске методе активног учења. На крају практичне наставе предвиђено је полагање колоквијума.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми40
    Семинари