Навигација

Д-ТХ-14-УБХ-13 - Одабрана поглавља из управљања безбедношћу у производњи хране

Спецификација предмета
НазивОдабрана поглавља из управљања безбедношћу у производњи хране
АкронимД-ТХ-14-УБХ-13
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулПрехрамбена технологија
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ15.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање конкретних знања/разумевање савремене филозофије, приступа и међународно установљених принципа модерног управљања безбедношћу хране. Предмет ће се бавити управљањем безбедношћу хране како у самим субјектима у промету хране, тако и формалном и институционализованом управљању безбедношћу хране на нивоу државе.
    Исходи учења (стечена знања)Предмет треба да омогући студенту стицање вештина увођења, доследне, ефикасне и ефективне примене и систематског унапређења перформанси савремених система управљања безбедношћу хране, а пре свега кроз концепт анализе опасности и критичне контролне тачке (HACCP) на нивоу субјекта у промету хране и кроз концепт анализе ризика на нивоу државе.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеУводна разматрања; категоризација контаминената хране; основне информације о контаминентима; предуслови управљања безбедношћу хране; припремне активности за имплементацију концепта анализе опасности и CCP; повезивање општег приступа и знања са потребама специфичних погона; мерења ефикасности система и улога аутоконтроле; односи инспекцијског надзора, мониторинга и комерцијалних надзора.
    Садржај практичне наставеИзрада основне и помоћне документације савременог система управљања безбедношћу хране. Теме из процене ризика.
    Литература
    1. Радовановић, Р., Рајковић, А.: Управљање безбедношћу у процесима производње хране - УЏБЕНИК. Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет. Београд, 2009
    2. Томашевић, И.: Управљање безбедношћу у процесима производње хране - ПРАКТИКУМ. Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет. Београд, 2009
    3. Codex Alimentarius Commisssion: Recommended international code of practice - General principles of food hygiene CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-2003
    4. Arvanitoyannis, I. (2009). HACCP and ISO 22000: Application To Foods of Animal Origin. Blackwell Publishing Vose D. (2000). Risk analysis; a quantitative guide. Wiley.418 p
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    805
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава, у комбинацији са интерактивном наставом, ће се држати из области савремених система управљања безбедношћу хране. Током вежбања, студенти ће радити на пројектовању и непосредној изради докумената система управљања безбедношћу. Провера знања студената ће се остварити кроз активности током наставе и вежбања, семинарски рад, колоквијум, као и током завршног испита.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит40
    Пројекти30
    Колоквијуми
    Семинари30