Д-ТХ-14-УБХ-13 - Одабрана поглавља из управљања безбедношћу у производњи хране
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Одабрана поглавља из управљања безбедношћу у производњи хране | |||
| Акроним | Д-ТХ-14-УБХ-13 | |||
| Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
| Модул | Прехрамбена технологија | |||
| Тип студија | докторске академске студије | |||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 15.0 | Статус предмета | изборни | |
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студенту стицање конкретних знања/разумевање савремене филозофије, приступа и међународно установљених принципа модерног управљања безбедношћу хране. Предмет ће се бавити управљањем безбедношћу хране како у самим субјектима у промету хране, тако и формалном и институционализованом управљању безбедношћу хране на нивоу државе. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | Предмет треба да омогући студенту стицање вештина увођења, доследне, ефикасне и ефективне примене и систематског унапређења перформанси савремених система управљања безбедношћу хране, а пре свега кроз концепт анализе опасности и критичне контролне тачке (HACCP) на нивоу субјекта у промету хране и кроз концепт анализе ризика на нивоу државе. | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Уводна разматрања; категоризација контаминената хране; основне информације о контаминентима; предуслови управљања безбедношћу хране; припремне активности за имплементацију концепта анализе опасности и CCP; повезивање општег приступа и знања са потребама специфичних погона; мерења ефикасности система и улога аутоконтроле; односи инспекцијског надзора, мониторинга и комерцијалних надзора. | |||
| Садржај практичне наставе | Израда основне и помоћне документације савременог система управљања безбедношћу хране. Теме из процене ризика. | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 8 | 0 | 5 | ||
| Методе извођења наставе | Теоријска и практична настава, у комбинацији са интерактивном наставом, ће се држати из области савремених система управљања безбедношћу хране. Током вежбања, студенти ће радити на пројектовању и непосредној изради докумената система управљања безбедношћу. Провера знања студената ће се остварити кроз активности током наставе и вежбања, семинарски рад, колоквијум, као и током завршног испита. | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | Писмени испит | |||
| Практична настава | Усмени испит | 40 | ||
| Пројекти | 30 | |||
| Колоквијуми | ||||
| Семинари | 30 | |||
