Д-ТХ-14-УБХ-13 - Одабрана поглавља из управљања безбедношћу у производњи хране
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Одабрана поглавља из управљања безбедношћу у производњи хране | |||
Акроним | Д-ТХ-14-УБХ-13 | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Прехрамбена технологија | |||
Тип студија | докторске академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 15.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студенту стицање конкретних знања/разумевање савремене филозофије, приступа и међународно установљених принципа модерног управљања безбедношћу хране. Предмет ће се бавити управљањем безбедношћу хране како у самим субјектима у промету хране, тако и формалном и институционализованом управљању безбедношћу хране на нивоу државе. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Предмет треба да омогући студенту стицање вештина увођења, доследне, ефикасне и ефективне примене и систематског унапређења перформанси савремених система управљања безбедношћу хране, а пре свега кроз концепт анализе опасности и критичне контролне тачке (HACCP) на нивоу субјекта у промету хране и кроз концепт анализе ризика на нивоу државе. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Уводна разматрања; категоризација контаминената хране; основне информације о контаминентима; предуслови управљања безбедношћу хране; припремне активности за имплементацију концепта анализе опасности и CCP; повезивање општег приступа и знања са потребама специфичних погона; мерења ефикасности система и улога аутоконтроле; односи инспекцијског надзора, мониторинга и комерцијалних надзора. | |||
Садржај практичне наставе | Израда основне и помоћне документације савременог система управљања безбедношћу хране. Теме из процене ризика. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
8 | 0 | 5 | ||
Методе извођења наставе | Теоријска и практична настава, у комбинацији са интерактивном наставом, ће се држати из области савремених система управљања безбедношћу хране. Током вежбања, студенти ће радити на пројектовању и непосредној изради докумената система управљања безбедношћу. Провера знања студената ће се остварити кроз активности током наставе и вежбања, семинарски рад, колоквијум, као и током завршног испита. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | Писмени испит | |||
Практична настава | Усмени испит | 40 | ||
Пројекти | 30 | |||
Колоквијуми | ||||
Семинари | 30 |