D-TH-14-UBH-13 - Odabrana poglavlja iz upravljanja bezbednošću u proizvodnji hrane
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Odabrana poglavlja iz upravljanja bezbednošću u proizvodnji hrane | |||
| Akronim | D-TH-14-UBH-13 | |||
| Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
| Modul | Prehrambena tehnologija | |||
| Tip studija | doktorske akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 15.0 | Status predmeta | izborni | |
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet treba da omogući studentu sticanje konkretnih znanja/razumevanje savremene filozofije, pristupa i međunarodno ustanovljenih principa modernog upravljanja bezbednošću hrane. Predmet će se baviti upravljanjem bezbednošću hrane kako u samim subjektima u prometu hrane, tako i formalnom i institucionalizovanom upravljanju bezbednošću hrane na nivou države. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Predmet treba da omogući studentu sticanje veština uvođenja, dosledne, efikasne i efektivne primene i sistematskog unapređenja performansi savremenih sistema upravljanja bezbednošću hrane, a pre svega kroz koncept analize opasnosti i kritične kontrolne tačke (HACCP) na nivou subjekta u prometu hrane i kroz koncept analize rizika na nivou države. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Uvodna razmatranja; kategorizacija kontaminenata hrane; osnovne informacije o kontaminentima; preduslovi upravljanja bezbednošću hrane; pripremne aktivnosti za implementaciju koncepta analize opasnosti i CCP; povezivanje opšteg pristupa i znanja sa potrebama specifičnih pogona; merenja efikasnosti sistema i uloga autokontrole; odnosi inspekcijskog nadzora, monitoringa i komercijalnih nadzora. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Izrada osnovne i pomoćne dokumentacije savremenog sistema upravljanja bezbednošću hrane. Teme iz procene rizika. | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 8 | 0 | 5 | ||
| Metode izvođenja nastave | Teorijska i praktična nastava, u kombinaciji sa interaktivnom nastavom, će se držati iz oblasti savremenih sistema upravljanja bezbednošću hrane. Tokom vežbanja, studenti će raditi na projektovanju i neposrednoj izradi dokumenata sistema upravljanja bezbednošću. Provera znanja studenata će se ostvariti kroz aktivnosti tokom nastave i vežbanja, seminarski rad, kolokvijum, kao i tokom završnog ispita. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | |||
| Praktična nastava | Usmeni ispit | 40 | ||
| Projekti | 30 | |||
| Kolokvijumi | ||||
| Seminari | 30 | |||
