Navigacija

D-TH-14-UBH-13 - Odabrana poglavlja iz upravljanja bezbednošću u proizvodnji hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Odabrana poglavlja iz upravljanja bezbednošću u proizvodnji hrane
Akronim D-TH-14-UBH-13
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Prehrambena tehnologija
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 15.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje konkretnih znanja/razumevanje savremene filozofije, pristupa i međunarodno ustanovljenih principa modernog upravljanja bezbednošću hrane. Predmet će se baviti upravljanjem bezbednošću hrane kako u samim subjektima u prometu hrane, tako i formalnom i institucionalizovanom upravljanju bezbednošću hrane na nivou države.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Predmet treba da omogući studentu sticanje veština uvođenja, dosledne, efikasne i efektivne primene i sistematskog unapređenja performansi savremenih sistema upravljanja bezbednošću hrane, a pre svega kroz koncept analize opasnosti i kritične kontrolne tačke (HACCP) na nivou subjekta u prometu hrane i kroz koncept analize rizika na nivou države.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Uvodna razmatranja; kategorizacija kontaminenata hrane; osnovne informacije o kontaminentima; preduslovi upravljanja bezbednošću hrane; pripremne aktivnosti za implementaciju koncepta analize opasnosti i CCP; povezivanje opšteg pristupa i znanja sa potrebama specifičnih pogona; merenja efikasnosti sistema i uloga autokontrole; odnosi inspekcijskog nadzora, monitoringa i komercijalnih nadzora.
    Sadržaj praktične nastave Izrada osnovne i pomoćne dokumentacije savremenog sistema upravljanja bezbednošću hrane. Teme iz procene rizika.
    Literatura
    1. Radovanović, R., Rajković, A.: Upravljanje bezbednošću u procesima proizvodnje hrane - UDŽBENIK. Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet. Beograd, 2009
    2. Tomašević, I.: Upravljanje bezbednošću u procesima proizvodnje hrane - PRAKTIKUM. Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet. Beograd, 2009
    3. Codex Alimentarius Commisssion: Recommended international code of practice - General principles of food hygiene CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-2003
    4. Arvanitoyannis, I. (2009). HACCP and ISO 22000: Application To Foods of Animal Origin. Blackwell Publishing Vose D. (2000). Risk analysis; a quantitative guide. Wiley.418 p
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    8 0 5
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava, u kombinaciji sa interaktivnom nastavom, će se držati iz oblasti savremenih sistema upravljanja bezbednošću hrane. Tokom vežbanja, studenti će raditi na projektovanju i neposrednoj izradi dokumenata sistema upravljanja bezbednošću. Provera znanja studenata će se ostvariti kroz aktivnosti tokom nastave i vežbanja, seminarski rad, kolokvijum, kao i tokom završnog ispita.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 40
    Projekti 30
    Kolokvijumi
    Seminari 30