D-TH-14-UBH-13 - Odabrana poglavlja iz upravljanja bezbednošću u proizvodnji hrane
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Odabrana poglavlja iz upravljanja bezbednošću u proizvodnji hrane | |||
Akronim | D-TH-14-UBH-13 | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Prehrambena tehnologija | |||
Tip studija | doktorske akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 15.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet treba da omogući studentu sticanje konkretnih znanja/razumevanje savremene filozofije, pristupa i međunarodno ustanovljenih principa modernog upravljanja bezbednošću hrane. Predmet će se baviti upravljanjem bezbednošću hrane kako u samim subjektima u prometu hrane, tako i formalnom i institucionalizovanom upravljanju bezbednošću hrane na nivou države. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Predmet treba da omogući studentu sticanje veština uvođenja, dosledne, efikasne i efektivne primene i sistematskog unapređenja performansi savremenih sistema upravljanja bezbednošću hrane, a pre svega kroz koncept analize opasnosti i kritične kontrolne tačke (HACCP) na nivou subjekta u prometu hrane i kroz koncept analize rizika na nivou države. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Uvodna razmatranja; kategorizacija kontaminenata hrane; osnovne informacije o kontaminentima; preduslovi upravljanja bezbednošću hrane; pripremne aktivnosti za implementaciju koncepta analize opasnosti i CCP; povezivanje opšteg pristupa i znanja sa potrebama specifičnih pogona; merenja efikasnosti sistema i uloga autokontrole; odnosi inspekcijskog nadzora, monitoringa i komercijalnih nadzora. | |||
Sadržaj praktične nastave | Izrada osnovne i pomoćne dokumentacije savremenog sistema upravljanja bezbednošću hrane. Teme iz procene rizika. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
8 | 0 | 5 | ||
Metode izvođenja nastave | Teorijska i praktična nastava, u kombinaciji sa interaktivnom nastavom, će se držati iz oblasti savremenih sistema upravljanja bezbednošću hrane. Tokom vežbanja, studenti će raditi na projektovanju i neposrednoj izradi dokumenata sistema upravljanja bezbednošću. Provera znanja studenata će se ostvariti kroz aktivnosti tokom nastave i vežbanja, seminarski rad, kolokvijum, kao i tokom završnog ispita. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | |||
Praktična nastava | Usmeni ispit | 40 | ||
Projekti | 30 | |||
Kolokvijumi | ||||
Seminari | 30 |