Д-ТХ-14-ТОД-13 - Одабрана поглавља из технологије обраде и прераде дувана
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Одабрана поглавља из технологије обраде и прераде дувана | |||
Акроним | Д-ТХ-14-ТОД-13 | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Прехрамбена технологија | |||
Тип студија | докторске академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 15.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студентима стицање знања и разумевања о хемији листа дувана и његовој површини; разумевање утицаја поступака обраде дувана на квалитет дувана; стицање знања о примарној и секундарној производњи листа дувана, као и разумевање основних механизама који стварају одређене групе компоненти у дуванском диму. | |||
Исходи учења (стечена знања) | На крају курса студенти треба да знају како да унапреде процесе у производњи и заштити животне средине, као и да уведу иновације на основу: одабира најпогоднијег начина искоришћења одређеног дела дуванске биљке и максималног искоришћења дуванског отпада; примене савремених метода у производњи мање ризичних дуванских производа; спровођења савремених аналитичких метода. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Критичне тачке и фактори ризика у формирању квалитета током производње, обраде, прераде и складиштења дувана; искоришћавање дуванске ситњавине и прашине; искоришћавање зелене масе дувана; производи од дувана који се не конзумирају у облику дима; процеси формирања дуванског дима; штетни елементи дуванског дима; модификовање састава дуванског дима; нови дувански производи. | |||
Садржај практичне наставе | Из свих поглавља предавања предвиђена је практична настава и студијски истраживачки рад на терену и у лабораторији. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
8 | 0 | 5 | ||
Методе извођења наставе | Интерактивна предавања, лабораторијске вежбе, радионице и консултације, коришћењем колаборативне, и кооперативне методе активног учења. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | 0 | |
Практична настава | 10 | Усмени испит | 50 | |
Пројекти | 0 | |||
Колоквијуми | 0 | |||
Семинари | 30 |