Навигација

Д-ТХ-14-ТОД-13 - Одабрана поглавља из технологије обраде и прераде дувана

Спецификација предмета
НазивОдабрана поглавља из технологије обраде и прераде дувана
АкронимД-ТХ-14-ТОД-13
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулПрехрамбена технологија
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ15.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студентима стицање знања и разумевања о хемији листа дувана и његовој површини; разумевање утицаја поступака обраде дувана на квалитет дувана; стицање знања о примарној и секундарној производњи листа дувана, као и разумевање основних механизама који стварају одређене групе компоненти у дуванском диму.
    Исходи учења (стечена знања)На крају курса студенти треба да знају како да унапреде процесе у производњи и заштити животне средине, као и да уведу иновације на основу: одабира најпогоднијег начина искоришћења одређеног дела дуванске биљке и максималног искоришћења дуванског отпада; примене савремених метода у производњи мање ризичних дуванских производа; спровођења савремених аналитичких метода.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеКритичне тачке и фактори ризика у формирању квалитета током производње, обраде, прераде и складиштења дувана; искоришћавање дуванске ситњавине и прашине; искоришћавање зелене масе дувана; производи од дувана који се не конзумирају у облику дима; процеси формирања дуванског дима; штетни елементи дуванског дима; модификовање састава дуванског дима; нови дувански производи.
    Садржај практичне наставеИз свих поглавља предавања предвиђена је практична настава и студијски истраживачки рад на терену и у лабораторији.
    Литература
    1. Alan Rodgman, Thomas A. Perffeti: The chemical components of tobacco and tobacco smoke; CRC Press, Taylor & Francis Group, London, 2009.
    2. Del Davis, Mark T. Nielsen: Tobacco - Production, Chemistry and Technology, book, 1999.
    3. Радојичић Весна: Технологија дувана, уџбеник, Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 2016.
    4. Wynder, E.L. and Hoffmann, D.: Tobacco and Tobacco Smoke, Academic Press INC., London, 1983
    5. Одабрана поглавља из области производње, обраде и прераде и дувана и управљања отпадом
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    805
    Методе извођења наставеИнтерактивна предавања, лабораторијске вежбе, радионице и консултације, коришћењем колаборативне, и кооперативне методе активног учења.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит0
    Практична настава10Усмени испит50
    Пројекти0
    Колоквијуми0
    Семинари30