Навигација

Д-АЕ-14-СПС-13 - Светска пољопривреда и прехрамбена сигурност

Спецификација предмета
НазивСветска пољопривреда и прехрамбена сигурност
АкронимД-АЕ-14-СПС-13
Студијски програмАгроекономија и рурални развој
МодулАгроекономија и рурални развој
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ10.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметима-Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту разумевање теорије и практичне примене истраживања у области пољопривреде и прехрамбене сигурности, различитих концепцијских приступа у формулисању стратегија развоја пољопривреде и обезбеђењу глобалне, регионалне и националне прехрамбене сигурности.
      Исходи учења (стечена знања)Стицање способности за обављање истраживања и руковођења научноистраживачким пројектима у области развоја пољопривреде и прехрамбене сигурности становништва. Способност ефикасног учења, критичког мишљења, индивидуалног и тимског рада и евалуације наставе.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеСветски прехрамбени систем. Тенденције развоја пољопривреде и прехрамбене индустрије. Пољопривреда и коришћење природних ресурса. Импликације климатских промена на прехрамбену сигурност. Глобализацијa производње и либерализација промета хране. Утицај међународних организација на развој пољопривреде и прехрамбену сигурност. Економска политика и исхрана становништва...
      Садржај практичне наставе
      Литература
      1. Томић Д., Шеварлић М., Николић М. (2010): Стање и перспективе прехрамбене безбедности у свету и Србији. Тематски зборник Аграрна и рурална политика у Србији, Одрживост агропривреде, задругарства и руралних подручја у Србији, ДАЕС и Пољопривредни факултет Универзитета у Београду, Београд, 2010.
      2. Wordl Bank (2007): Agriculture for Development, World Development Report 2008, Washington DC IFPRI (2011): Global Food Policy Report.
      3. Norton G., Alwang J., Masters W. (2006): The Economics of agricultural development: World food systems and resource use, Routledge Tayler and Francis Group, New York and London.
      4. Verbeke W.:/2005): Agriculture and the food industry in the information age, European Review of Agricultural Economics, Volume 32, Number 3, pp. 347-368(22), Oxford University Press
      5. FAO: The State of Food and Agriculture, Annual Report, Rome.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      503
      Методе извођења наставеПредавања у комбинацији са интерактивним методама наставе и учења примењују се у свим наставним поглављима предмета у одређеном обиму. Консултације, семинарски рад.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична наставаУсмени испит60
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари40