Навигација

Д-АЕ-14-СПС-13 - Светска пољопривреда и прехрамбена сигурност

Спецификација предмета
НазивСветска пољопривреда и прехрамбена сигурност
АкронимД-АЕ-14-СПС-13
Студијски програмАгроекономија и рурални развој
МодулАгроекономија и рурални развој
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
    Наставник/сарадник (вежбе)
      Наставник/сарадник (ДОН)
        Број ЕСПБ10.0Статус предметаизборни
        Условљност другим предметима-Облик условљености
        Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту разумевање теорије и практичне примене истраживања у области пољопривреде и прехрамбене сигурности, различитих концепцијских приступа у формулисању стратегија развоја пољопривреде и обезбеђењу глобалне, регионалне и националне прехрамбене сигурности.
        Исходи учења (стечена знања)Стицање способности за обављање истраживања и руковођења научноистраживачким пројектима у области развоја пољопривреде и прехрамбене сигурности становништва. Способност ефикасног учења, критичког мишљења, индивидуалног и тимског рада и евалуације наставе.
        Садржај предмета
        Садржај теоријске наставеСветски прехрамбени систем. Тенденције развоја пољопривреде и прехрамбене индустрије. Пољопривреда и коришћење природних ресурса. Импликације климатских промена на прехрамбену сигурност. Глобализацијa производње и либерализација промета хране. Утицај међународних организација на развој пољопривреде и прехрамбену сигурност. Економска политика и исхрана становништва...
        Садржај практичне наставе
        Литература
        1. Томић Д., Шеварлић М., Николић М. (2010): Стање и перспективе прехрамбене безбедности у свету и Србији. Тематски зборник Аграрна и рурална политика у Србији, Одрживост агропривреде, задругарства и руралних подручја у Србији, ДАЕС и Пољопривредни факултет Универзитета у Београду, Београд, 2010.
        2. Wordl Bank (2007): Agriculture for Development, World Development Report 2008, Washington DC IFPRI (2011): Global Food Policy Report.
        3. Norton G., Alwang J., Masters W. (2006): The Economics of agricultural development: World food systems and resource use, Routledge Tayler and Francis Group, New York and London.
        4. Verbeke W.:/2005): Agriculture and the food industry in the information age, European Review of Agricultural Economics, Volume 32, Number 3, pp. 347-368(22), Oxford University Press
        5. FAO: The State of Food and Agriculture, Annual Report, Rome.
        Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
        ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
        503
        Методе извођења наставеПредавања у комбинацији са интерактивним методама наставе и учења примењују се у свим наставним поглављима предмета у одређеном обиму. Консултације, семинарски рад.
        Оцена знања (максимални број поена 100)
        Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
        Активности у току предавањаПисмени испит
        Практична наставаУсмени испит60
        Пројекти
        Колоквијуми
        Семинари40