Navigacija

D-AE-14-SPS-13 - Svetska poljoprivreda i prehrambena sigurnost

Specifikacija predmeta
Naziv Svetska poljoprivreda i prehrambena sigurnost
Akronim D-AE-14-SPS-13
Studijski program Agroekonomija i ruralni razvoj
Modul Agroekonomija i ruralni razvoj
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 10.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu razumevanje teorije i praktične primene istraživanja u oblasti poljoprivrede i prehrambene sigurnosti, različitih koncepcijskih pristupa u formulisanju strategija razvoja poljoprivrede i obezbeđenju globalne, regionalne i nacionalne prehrambene sigurnosti.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Sticanje sposobnosti za obavljanje istraživanja i rukovođenja naučnoistraživačkim projektima u oblasti razvoja poljoprivrede i prehrambene sigurnosti stanovništva. Sposobnost efikasnog učenja, kritičkog mišljenja, individualnog i timskog rada i evaluacije nastave.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Svetski prehrambeni sistem. Tendencije razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije. Poljoprivreda i korišćenje prirodnih resursa. Implikacije klimatskih promena na prehrambenu sigurnost. Globalizacija proizvodnje i liberalizacija prometa hrane. Uticaj međunarodnih organizacija na razvoj poljoprivrede i prehrambenu sigurnost. Ekonomska politika i ishrana stanovništva...
      Sadržaj praktične nastave
      Literatura
      1. Tomić D., Ševarlić M., Nikolić M. (2010): Stanje i perspektive prehrambene bezbednosti u svetu i Srbiji. Tematski zbornik Agrarna i ruralna politika u Srbiji, Održivost agroprivrede, zadrugarstva i ruralnih područja u Srbiji, DAES i Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd, 2010.
      2. Wordl Bank (2007): Agriculture for Development, World Development Report 2008, Washington DC IFPRI (2011): Global Food Policy Report.
      3. Norton G., Alwang J., Masters W. (2006): The Economics of agricultural development: World food systems and resource use, Routledge Tayler and Francis Group, New York and London.
      4. Verbeke W.:/2005): Agriculture and the food industry in the information age, European Review of Agricultural Economics, Volume 32, Number 3, pp. 347-368(22), Oxford University Press
      5. FAO: The State of Food and Agriculture, Annual Report, Rome.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      5 0 3
      Metode izvođenja nastave Predavanja u kombinaciji sa interaktivnim metodama nastave i učenja primenjuju se u svim nastavnim poglavljima predmeta u određenom obimu. Konsultacije, seminarski rad.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 60
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 40