Навигација

Д-ВВ-14-РВИ-13 - Регулатори растења у виноградарству

Спецификација предмета
НазивРегулатори растења у виноградарству
АкронимД-ВВ-14-РВИ-13
Студијски програмПољопривредне науке
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ7.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметимаНемаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаУпознавање са основама биологије и екологије винове лозе; технологијом гајења винове лозе;Пружање сазнања за правилан одабир сорте и подлоге. Знања о грожђу као сировини, хемијском саставу шире, чиниоцима који утичу на квалитет шире и вина, винским судовима, преради грожђа, алкохолној ферментацији, нези и одлежавању, манама, недостацима и кварењима вина
      Исходи учења (стечена знања)На крају модула студент треба да покаже познавање: основе биологије; познавање основних система гајења и агротехничких мера при подизању и одржавању винограда. Студент треба да познаје технолошке поступке производње вина као и да препозна кварења, мане и недостатке вина и њихово санирање.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеУвод у виноградарство; екологија винове лозе, периодизам у годишњем циклусу развића винове лозе; основе размножавања винове лозе; основи гајења винове лозе. Актуелни сортимент племените лозе и лозних подлога. Хемијски састав шире; Важнији чиниоци који утичу на квалитет шире и вина; Берба, транспорт и прерада грожђа; Алкохолна ферментација, Недостаци, мане и кварење вина.
      Садржај практичне наставеМорфологија винове лозе. Узгојни облици винове лозе. Сорте винове лозе. Одређивање механичког састава грозда.Одређивање количине шећера у шири; Одређивање титриљивог ацидитета шире и вина; Одређивање количине алкохола у вину.
      Литература
      1. Радивојевић, Д., Марковић, Н. (2015): Воћарство и виноградарство, Пољопривредни факултет, Београд.
      2. Жунић, Д., Гарић, М. (2017): Посебно виноградарство. Пољопривредни факултет Универзитета у Приштини-Косовској Митровици. Графиколор, Краљево.
      3. Милосављевић, М., Јовић, С. (1992): Грожђе и вино. Београд: Агена.
      4. Радовановић, В. (1986): Технологија вина. Београд: Грађевинска књига.
      5. Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Donèche, B., Lonvaud, A. (2006): Handbook of Enology. Vol. 1. The Microbiology of Wine and Vinifications 2nd Edition. England, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      303
      Методе извођења наставеПредавања и методе интерактивне наставе-индивидуалне, групне односно тимске колаборативне и кооперативне методе активног учења.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична наставаУсмени испит50
      Пројекти
      Колоквијуми20
      Семинари30