Navigacija

D-VV-14-RVI-13 - Regulatori rastenja u vinogradarstvu

Specifikacija predmeta
Naziv Regulatori rastenja u vinogradarstvu
Akronim D-VV-14-RVI-13
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 7.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima Nema Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Upoznavanje sa osnovama biologije i ekologije vinove loze; tehnologijom gajenja vinove loze;Pružanje saznanja za pravilan odabir sorte i podloge. Znanja o grožđu kao sirovini, hemijskom sastavu šire, činiocima koji utiču na kvalitet šire i vina, vinskim sudovima, preradi grožđa, alkoholnoj fermentaciji, nezi i odležavanju, manama, nedostacima i kvarenjima vina
      Ishodi učenja (stečena znanja) Na kraju modula student treba da pokaže poznavanje: osnove biologije; poznavanje osnovnih sistema gajenja i agrotehničkih mera pri podizanju i održavanju vinograda. Student treba da poznaje tehnološke postupke proizvodnje vina kao i da prepozna kvarenja, mane i nedostatke vina i njihovo saniranje.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Uvod u vinogradarstvo; ekologija vinove loze, periodizam u godišnjem ciklusu razvića vinove loze; osnove razmnožavanja vinove loze; osnovi gajenja vinove loze. Aktuelni sortiment plemenite loze i loznih podloga. Hemijski sastav šire; Važniji činioci koji utiču na kvalitet šire i vina; Berba, transport i prerada grožđa; Alkoholna fermentacija, Nedostaci, mane i kvarenje vina.
      Sadržaj praktične nastave Morfologija vinove loze. Uzgojni oblici vinove loze. Sorte vinove loze. Određivanje mehaničkog sastava grozda.Određivanje količine šećera u širi; Određivanje titriljivog aciditeta šire i vina; Određivanje količine alkohola u vinu.
      Literatura
      1. Radivojević, D., Marković, N. (2015): Voćarstvo i vinogradarstvo, Poljoprivredni fakultet, Beograd.
      2. Žunić, D., Garić, M. (2017): Posebno vinogradarstvo. Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Prištini-Kosovskoj Mitrovici. Grafikolor, Kraljevo.
      3. Milosavljević, M., Jović, S. (1992): Grožđe i vino. Beograd: Agena.
      4. Radovanović, V. (1986): Tehnologija vina. Beograd: Građevinska knjiga.
      5. Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Donèche, B., Lonvaud, A. (2006): Handbook of Enology. Vol. 1. The Microbiology of Wine and Vinifications 2nd Edition. England, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      3 0 3
      Metode izvođenja nastave Predavanja i metode interaktivne nastave-individualne, grupne odnosno timske kolaborativne i kooperativne metode aktivnog učenja.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 50
      Projekti
      Kolokvijumi 20
      Seminari 30