Навигација

Д-ВВ-14-АМП-13 - Ампелологија

Спецификација предмета
НазивАмпелологија
АкронимД-ВВ-14-АМП-13
Студијски програмПољопривредне науке
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ9.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметима/Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаПредмет треба да пружи сазнања за свеобухватно сагледавање свих чинилаца који утичу на квалитет и стабилност у виноградарској производњи као и њихову интеракцију: биолошка својства сорте, еколошки услови, агротехничке и ампелотехничке мере. На основу тих сазнања студент стиче способност да правилно одабере сорту, лозну подлогу и примени одговарајући систем гајења у складу са производним циљем.
      Исходи учења (стечена знања)На основу стечених знања студент треба да се оспособи за правилну рејонизацију сорти и лозних подлога у складу са различитим еколошким условима и наменом грожђа; да се оспособи да правилно одабере све елементе система гајења и примени одговарајуће амелотехничке мере у складу са еколошким условима, сортиментом и производним циљем. Да разуме и схвати везу између terroir-a и квалитета грожђа и вина.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеПодразумева: ампелологија и њен историјат, биологија и органографија винове лозе, циклус развића и еколошки параметри, најновији начини производње лозног садног материјала и стандарди и прописи, заснивање засада кроз технологију гајења. Анализа конвенционалне, интегралне и биолошке производње грожђа. Основни принципи сортне агротехнике у циљу производње стоног, винског и грожђа за сушење.
      Садржај практичне наставеУпознавање са специфичним методолошким приступима у спровођењу појединих ампелотехничких мера на терену. Сакупљање података ради касније статистичке обраде и извођења научних чињеница и закључака.
      Литература
      1. James E. Wilson 1999. Terroir: The Role of Geology, Climate, and Culture in the Making of French Wines
      2. Милосављевић, М. 2012. Биотехника винове лозе. Изд. NIK-PRESS
      3. Научни радови објављени у научним часописима
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      404
      Методе извођења наставеНаставна активност ће се одвијати у виду теоријске наставе, консултација као и практичног рада у лабораторији. Предвиђена је израда и одбрана једног семинарског рада.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична наставаУсмени испит50
      Пројекти20
      Колоквијуми
      Семинари30