Navigacija

D-VV-14-AMP-13 - Ampelologija

Specifikacija predmeta
Naziv Ampelologija
Akronim D-VV-14-AMP-13
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 9.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima / Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da pruži saznanja za sveobuhvatno sagledavanje svih činilaca koji utiču na kvalitet i stabilnost u vinogradarskoj proizvodnji kao i njihovu interakciju: biološka svojstva sorte, ekološki uslovi, agrotehničke i ampelotehničke mere. Na osnovu tih saznanja student stiče sposobnost da pravilno odabere sortu, loznu podlogu i primeni odgovarajući sistem gajenja u skladu sa proizvodnim ciljem.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Na osnovu stečenih znanja student treba da se osposobi za pravilnu rejonizaciju sorti i loznih podloga u skladu sa različitim ekološkim uslovima i namenom grožđa; da se osposobi da pravilno odabere sve elemente sistema gajenja i primeni odgovarajuće amelotehničke mere u skladu sa ekološkim uslovima, sortimentom i proizvodnim ciljem. Da razume i shvati vezu između terroir-a i kvaliteta grožđa i vina.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Podrazumeva: ampelologija i njen istorijat, biologija i organografija vinove loze, ciklus razvića i ekološki parametri, najnoviji načini proizvodnje loznog sadnog materijala i standardi i propisi, zasnivanje zasada kroz tehnologiju gajenja. Analiza konvencionalne, integralne i biološke proizvodnje grožđa. Osnovni principi sortne agrotehnike u cilju proizvodnje stonog, vinskog i grožđa za sušenje.
      Sadržaj praktične nastave Upoznavanje sa specifičnim metodološkim pristupima u sprovođenju pojedinih ampelotehničkih mera na terenu. Sakupljanje podataka radi kasnije statističke obrade i izvođenja naučnih činjenica i zaključaka.
      Literatura
      1. James E. Wilson 1999. Terroir: The Role of Geology, Climate, and Culture in the Making of French Wines
      2. Milosavljević, M. 2012. Biotehnika vinove loze. Izd. NIK-PRESS
      3. Naučni radovi objavljeni u naučnim časopisima
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      4 0 4
      Metode izvođenja nastave Nastavna aktivnost će se odvijati u vidu teorijske nastave, konsultacija kao i praktičnog rada u laboratoriji. Predviđena je izrada i odbrana jednog seminarskog rada.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 50
      Projekti 20
      Kolokvijumi
      Seminari 30