О-ТА-14-ХФМЛ-13 - Хемија и физика млека
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Хемија и физика млека | |||
Акроним | О-ТА-14-ХФМЛ-13 | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Технологија анималних производа | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 7.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | - | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући стицање теоријских и практичних знања о основним компонентама хемијског састава и физичко-хемијским особинама млека, фактори који утичу на састав и квалитет млека; вештина вршења анализа основних параметара састава млека и тумачења резултата анализа, способности сагледавање и праћења регулаторних прописа у области. | |||
Исходи учења (стечена знања) | На крају модула студент треба да покаже знање/способност да: дефинише и објасни основни хемијски састав различитих врста млека; 2. разуме основну структуру, својства и утицај различитих фактора на компоненте састава млека – млечна маст, протеини, лактоза, минералне материје; 3. сагледава и објасни утицај различитих фактора на физичко хемијска својства млека; | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Основе производње и састав различитих врста млека; Састав, структура и својства (млечна маст, протеини, лактоза, минералне материје, витамини, ензими); Физичко-хемијске и физичке особине млека (титрациона киселост, рН вредност, оксидо-редукциони потенцијал, специфична тежина, вискозитет, осмотски притисак и др.) | |||
Садржај практичне наставе | Теоријску наставу прати извођење лабораторијских вежби: 1. методе узорковања млека; 2-4. Квалитативна и квантитативна анализа млека у погледу хемијског састава; 5.Анализа физичко-хемијских особина млека. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 3 | |||
Методе извођења наставе | ||||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | ||
Практична настава | 5 | Усмени испит | 60 | |
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 30 | |||
Семинари |