O-TA-14-HFML-13 - Hemija i fizika mleka
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Hemija i fizika mleka | |||
Akronim | O-TA-14-HFML-13 | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Tehnologija animalnih proizvoda | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 7.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | - | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet treba da omogući sticanje teorijskih i praktičnih znanja o osnovnim komponentama hemijskog sastava i fizičko-hemijskim osobinama mleka, faktori koji utiču na sastav i kvalitet mleka; veština vršenja analiza osnovnih parametara sastava mleka i tumačenja rezultata analiza, sposobnosti sagledavanje i praćenja regulatornih propisa u oblasti. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Na kraju modula student treba da pokaže znanje/sposobnost da: definiše i objasni osnovni hemijski sastav različitih vrsta mleka; 2. razume osnovnu strukturu, svojstva i uticaj različitih faktora na komponente sastava mleka – mlečna mast, proteini, laktoza, mineralne materije; 3. sagledava i objasni uticaj različitih faktora na fizičko hemijska svojstva mleka; | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Osnove proizvodnje i sastav različitih vrsta mleka; Sastav, struktura i svojstva (mlečna mast, proteini, laktoza, mineralne materije, vitamini, enzimi); Fizičko-hemijske i fizičke osobine mleka (titraciona kiselost, rN vrednost, oksido-redukcioni potencijal, specifična težina, viskozitet, osmotski pritisak i dr.) | |||
Sadržaj praktične nastave | Teorijsku nastavu prati izvođenje laboratorijskih vežbi: 1. metode uzorkovanja mleka; 2-4. Kvalitativna i kvantitativna analiza mleka u pogledu hemijskog sastava; 5.Analiza fizičko-hemijskih osobina mleka. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 3 | |||
Metode izvođenja nastave | ||||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 60 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 30 | |||
Seminari |