О-УБ-14-ХППР-13 - Хемија природних производа
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Хемија природних производа | |||
Акроним | О-УБ-14-ХППР-13 | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Управљање безбедношћу и квалитетом у производњи хране | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 7.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | Положен испит из Органске хемије. | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студенту стицање: знања и разумевања структуре, физичких и хемијских особина природних органских једињења значајних за прехрамбену технологију. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Познавање принципа изоловања органских једињења из природних производа, као и савремених аналитичких метода за њихово одређивање. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Аминокиселине, пептиди и протеини, угљени хидрати, липиди, нуклеинске киселине, алкалоиди, хормони и антибиотици. | |||
Садржај практичне наставе | Предвиђене су вежбе које се односе на проучавање састава, структуре и особина органских једињења значајних за прехрамбену индустрију. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 3 | |||
Методе извођења наставе | Теоријска настава, лабораторијске вежбе и интерактивна настава. Предвиђени су наставни тестови, семинарски радови и колоквијуми. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | 60 | |
Практична настава | 10 | Усмени испит | ||
Пројекти | 10 | |||
Колоквијуми | 10 | |||
Семинари | 5 |