Navigacija

O-UB-14-HPPR-13 - Hemija prirodnih proizvoda

Specifikacija predmeta
Naziv Hemija prirodnih proizvoda
Akronim O-UB-14-HPPR-13
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 7.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Položen ispit iz Organske hemije. Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje: znanja i razumevanja strukture, fizičkih i hemijskih osobina prirodnih organskih jedinjenja značajnih za prehrambenu tehnologiju.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Poznavanje principa izolovanja organskih jedinjenja iz prirodnih proizvoda, kao i savremenih analitičkih metoda za njihovo određivanje.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Aminokiseline, peptidi i proteini, ugljeni hidrati, lipidi, nukleinske kiseline, alkaloidi, hormoni i antibiotici.
    Sadržaj praktične nastave Predviđene su vežbe koje se odnose na proučavanje sastava, strukture i osobina organskih jedinjenja značajnih za prehrambenu industriju.
    Literatura
    1. Vollhardt K .P.C: Schore N. E. : Organska hemija, - prevod, Hajdigraf, Beograd, 1996. S. Petrović, D. Mijin, N. Stojanović: Hemija prirodnih organskih jedinjenja, TMF Beograd, 2009. Piletić M.V. , Milić B.Lj : Organska hemija III - deo, Tehnološki faku l tet, Novi Sad, 1986.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 3
    Metode izvođenja nastave Teorijska nastava, laboratorijske vežbe i interaktivna nastava. Predviđeni su nastavni testovi, seminarski radovi i kolokvijumi.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit 60
    Praktična nastava 10 Usmeni ispit
    Projekti 10
    Kolokvijumi 10
    Seminari 5