О-ТР-14-ФУХР-13 - Функционална својства хране
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Функционална својства хране | |||
Акроним | О-ТР-14-ФУХР-13 | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Технологија ратарских производа | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Предмет омогућава студенту стицање знања о функционалним (нутритивним и технолошким) својствима сировина биљног и анималног порекла, адитивима и другим помоћним сировинама за производњу хране. | |||
Исходи учења (стечена знања) | По завршетку курса студент треба да буде способан да дефинише нутритивна и технолошка својства макро и микронутријената у сировинама. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Познавање сировина биљног и анималног порекла; Сензорна и нутритивна својства хране; Ризик по здравствену безбедност хране. | |||
Садржај практичне наставе | Израчунавање енергетске вредности сировина и готовог производа; Ензиматско и неензиматско потамњивање намирница; Реолошке карактеристике хране; Стабилност колоидних система. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Теоријска и интерактивна настава уз рачунске и лабораторијске вежбе. Сви студенти раде тест знања и разумевања. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | 20 | |
Практична настава | 5 | Усмени испит | 40 | |
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 30 | |||
Семинари |