Navigacija

O-TR-14-FUHR-13 - Funkcionalna svojstva hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Funkcionalna svojstva hrane
Akronim O-TR-14-FUHR-13
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Tehnologija ratarskih proizvoda
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet omogućava studentu sticanje znanja o funkcionalnim (nutritivnim i tehnološkim) svojstvima sirovina biljnog i animalnog porekla, aditivima i drugim pomoćnim sirovinama za proizvodnju hrane.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa student treba da bude sposoban da definiše nutritivna i tehnološka svojstva makro i mikronutrijenata u sirovinama.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Poznavanje sirovina biljnog i animalnog porekla; Senzorna i nutritivna svojstva hrane; Rizik po zdravstvenu bezbednost hrane.
    Sadržaj praktične nastave Izračunavanje energetske vrednosti sirovina i gotovog proizvoda; Enzimatsko i neenzimatsko potamnjivanje namirnica; Reološke karakteristike hrane; Stabilnost koloidnih sistema.
    Literatura
    1. Zlatković, B.P., Paunović D.M. (2021). Tehnološka i funkcionalna svojstva namirnica. Univerzitet u Beogradu-Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    2. Pribaš, V. (1999): Nutritivne osobine hrane, Tehnološki fakultet, Novi Sad;
    3. Tojagić, S., Mirolov, M. (1998): Hrana, značaj i tokovi u organizmu. Matica srpska, Novi Sad
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i interaktivna nastava uz računske i laboratorijske vežbe. Svi studenti rade test znanja i razumevanja.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit 20
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit 40
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari