O-TR-14-FUHR-13 - Funkcionalna svojstva hrane
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Funkcionalna svojstva hrane | |||
Akronim | O-TR-14-FUHR-13 | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Tehnologija ratarskih proizvoda | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet omogućava studentu sticanje znanja o funkcionalnim (nutritivnim i tehnološkim) svojstvima sirovina biljnog i animalnog porekla, aditivima i drugim pomoćnim sirovinama za proizvodnju hrane. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Po završetku kursa student treba da bude sposoban da definiše nutritivna i tehnološka svojstva makro i mikronutrijenata u sirovinama. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Poznavanje sirovina biljnog i animalnog porekla; Senzorna i nutritivna svojstva hrane; Rizik po zdravstvenu bezbednost hrane. | |||
Sadržaj praktične nastave | Izračunavanje energetske vrednosti sirovina i gotovog proizvoda; Enzimatsko i neenzimatsko potamnjivanje namirnica; Reološke karakteristike hrane; Stabilnost koloidnih sistema. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Teorijska i interaktivna nastava uz računske i laboratorijske vežbe. Svi studenti rade test znanja i razumevanja. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | 20 | |
Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 40 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 30 | |||
Seminari |