О-КВ-14-УКВА-13 - Управљање квалитетом у производњи хране
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Управљање квалитетом у производњи хране | |||
Акроним | О-КВ-14-УКВА-13 | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Технологија конзервисања и врења | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Нема | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студенту стицање знања/разумевања савремене философије, приступа и принципа управљања квалитетом у производњи хране, организације функције управљања квалитетом, специфичних метода управљања и контролисања квалитета производа и процеса. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Након положеног испита студенти ће бити оспособљени да: (i) разумеју процесни приступ и концепт побољшања квалитета у производњи хране; (ii) разликују поједине стандарде који се баве управљањем квалитета и њихову примену у производњи хране; (iii) уводе, примењују и систематски унапређују систем управљања квалитетом у производњи хране; (iv) разумеју значај побољшања управљања квалитетом. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Предавања обухватају: увод у систем управљања квалитетом; документација и ресурси; процесни приступ; развој производа и процеса у производњи хране; контрола квалитета – пријемна контрола, процесна контрола и завршна контрола; неусаглашени производ; квалитет процеса и квалитет производа; добављачи и корисници; механизми побољшања; менаџмент принципи; серија ISO 9000; награде квалитета. | |||
Садржај практичне наставе | Практична настава се реализује тако што студенти, подељени по групама раде семинарски рад који се састоји из следећих делова: опис технолошког процеса производње и опис производа; израда дијаграма тока процеса; израда плана контролисања; израда радних упутстава контролисања; и израда обрасца те активности контролисања; индикатори призводње и контроле. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Усмено излагање и визуелна презентација уз коришћење одговарајуће дидактичке опреме; интерактивна метода; консултације - директне и електронским путем | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | ||
Практична настава | Усмени испит | 60 | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 10 | |||
Семинари | 20 |