Navigacija

O-KV-14-UKVA-13 - Upravljanje kvalitetom u proizvodnji hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Upravljanje kvalitetom u proizvodnji hrane
Akronim O-KV-14-UKVA-13
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Tehnologija konzervisanja i vrenja
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja/razumevanja savremene filosofije, pristupa i principa upravljanja kvalitetom u proizvodnji hrane, organizacije funkcije upravljanja kvalitetom, specifičnih metoda upravljanja i kontrolisanja kvaliteta proizvoda i procesa.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Nakon položenog ispita studenti će biti osposobljeni da: (i) razumeju procesni pristup i koncept poboljšanja kvaliteta u proizvodnji hrane; (ii) razlikuju pojedine standarde koji se bave upravljanjem kvaliteta i njihovu primenu u proizvodnji hrane; (iii) uvode, primenjuju i sistematski unapređuju sistem upravljanja kvalitetom u proizvodnji hrane; (iv) razumeju značaj poboljšanja upravljanja kvalitetom.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Predavanja obuhvataju: uvod u sistem upravljanja kvalitetom; dokumentacija i resursi; procesni pristup; razvoj proizvoda i procesa u proizvodnji hrane; kontrola kvaliteta – prijemna kontrola, procesna kontrola i završna kontrola; neusaglašeni proizvod; kvalitet procesa i kvalitet proizvoda; dobavljači i korisnici; mehanizmi poboljšanja; menadžment principi; serija ISO 9000; nagrade kvaliteta.
    Sadržaj praktične nastave Praktična nastava se realizuje tako što studenti, podeljeni po grupama rade seminarski rad koji se sastoji iz sledećih delova: opis tehnološkog procesa proizvodnje i opis proizvoda; izrada dijagrama toka procesa; izrada plana kontrolisanja; izrada radnih uputstava kontrolisanja; i izrada obrasca te aktivnosti kontrolisanja; indikatori prizvodnje i kontrole.
    Literatura
    1. Radovanović R., Đekić I. (2011): Upravljanje kvalitetom u procesima proizvodnje hrane, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Usmeno izlaganje i vizuelna prezentacija uz korišćenje odgovarajuće didaktičke opreme; interaktivna metoda; konsultacije - direktne i elektronskim putem
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 10
    Seminari 20