Навигација

О-ТР-14-ТПДУ-13 - Технологија прераде дувана

Спецификација предмета
НазивТехнологија прераде дувана
АкронимО-ТР-14-ТПДУ-13
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулТехнологија ратарских производа
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаПоложени испити из Технолошких операција и Технологије обраде дуванаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студентима стицање знања из:области прераде дувана у сврхе добијања производа за уживање-цигарета, дувана за луле, дувана за жвакање и дувана за шмркање;одређивања употребне вредности дувана; елемената грађе дуванских производа;формирања дима, основних компонената и сензорних својстава дима;метода којима се може утицати на количину и састав дуванског и дима у околини.
    Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса, студенти треба да буду у стању да разумеју и објасне: употребну вредност дувана; разлику између основних производа од дувана – дима и екстракта; елементе грађе производа и њихове улоге у процесу сагоревања и формирања дима; методе и начине којима се може утицати на количину и састав дима; контролу квалитета дима; деловања појединачних адитива и механизме преласка адитива у дим.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеЦигарета, дефиниција, делови; технолошке основе производње цигарета; формирање и модификација количине и састава дима цигарете; начин пушења; остали дувански производи; контрола квалитета дима; сензорна својства производа; подела адитива по типовима и термичка стабилност адитива.
    Садржај практичне наставеПринципи и процес израде цигарета; Одређивање физичких карактеристика цигарета; Дим цигарете-процес пушења; Одређивање физичких, хемијских и сензорних својстава дима; Одређивање брзине сагоревања цигарета; Корекција укуса, ароме и сагорљивости адитивима.
    Литература
    1. Alan Rodgman, Thomas A. Perffeti. The chemical components of tobacco and tobacco smoke; CRC Press, Taylor & Francis Group, London, 2009.
    2. Николић М. Технологија прераде дувана, Пољопривредни факултет ,Београд, 2004.
    3. Tobacco Encyclopedia, Tobacco Journal Internacional Mainz, Germany, 2000.
    4. Научни и стручни часописи из изабраних области
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом ће се држати у свим областима. У току наставе су предвиђене три провере знања тестовима, а на крају практичне наставе (вежби) предвиђено је полагање колоквијума.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања40Писмени испит
    Практична настава10Усмени испит40
    Пројекти
    Колоквијуми10
    Семинари