О-ТР-14-ТПДУ-13 - Технологија прераде дувана
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Технологија прераде дувана | |||
| Акроним | О-ТР-14-ТПДУ-13 | |||
| Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
| Модул | Технологија ратарских производа | |||
| Тип студија | основне академске студије | |||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 5.0 | Статус предмета | обавезан | |
| Условљност другим предметима | Положени испити из Технолошких операција и Технологије обраде дувана | Облик условљености | ||
| Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студентима стицање знања из:области прераде дувана у сврхе добијања производа за уживање-цигарета, дувана за луле, дувана за жвакање и дувана за шмркање;одређивања употребне вредности дувана; елемената грађе дуванских производа;формирања дима, основних компонената и сензорних својстава дима;метода којима се може утицати на количину и састав дуванског и дима у околини. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | По завршетку курса, студенти треба да буду у стању да разумеју и објасне: употребну вредност дувана; разлику између основних производа од дувана – дима и екстракта; елементе грађе производа и њихове улоге у процесу сагоревања и формирања дима; методе и начине којима се може утицати на количину и састав дима; контролу квалитета дима; деловања појединачних адитива и механизме преласка адитива у дим. | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Цигарета, дефиниција, делови; технолошке основе производње цигарета; формирање и модификација количине и састава дима цигарете; начин пушења; остали дувански производи; контрола квалитета дима; сензорна својства производа; подела адитива по типовима и термичка стабилност адитива. | |||
| Садржај практичне наставе | Принципи и процес израде цигарета; Одређивање физичких карактеристика цигарета; Дим цигарете-процес пушења; Одређивање физичких, хемијских и сензорних својстава дима; Одређивање брзине сагоревања цигарета; Корекција укуса, ароме и сагорљивости адитивима. | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 3 | 2 | |||
| Методе извођења наставе | Теоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом ће се држати у свим областима. У току наставе су предвиђене три провере знања тестовима, а на крају практичне наставе (вежби) предвиђено је полагање колоквијума. | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | 40 | Писмени испит | ||
| Практична настава | 10 | Усмени испит | 40 | |
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | 10 | |||
| Семинари | ||||
