Navigacija

O-TR-14-TPDU-13 - Tehnologija prerade duvana

Specifikacija predmeta
Naziv Tehnologija prerade duvana
Akronim O-TR-14-TPDU-13
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Tehnologija ratarskih proizvoda
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Položeni ispiti iz Tehnoloških operacija i Tehnologije obrade duvana Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentima sticanje znanja iz:oblasti prerade duvana u svrhe dobijanja proizvoda za uživanje-cigareta, duvana za lule, duvana za žvakanje i duvana za šmrkanje;određivanja upotrebne vrednosti duvana; elemenata građe duvanskih proizvoda;formiranja dima, osnovnih komponenata i senzornih svojstava dima;metoda kojima se može uticati na količinu i sastav duvanskog i dima u okolini.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa, studenti treba da budu u stanju da razumeju i objasne: upotrebnu vrednost duvana; razliku između osnovnih proizvoda od duvana – dima i ekstrakta; elemente građe proizvoda i njihove uloge u procesu sagorevanja i formiranja dima; metode i načine kojima se može uticati na količinu i sastav dima; kontrolu kvaliteta dima; delovanja pojedinačnih aditiva i mehanizme prelaska aditiva u dim.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Cigareta, definicija, delovi; tehnološke osnove proizvodnje cigareta; formiranje i modifikacija količine i sastava dima cigarete; način pušenja; ostali duvanski proizvodi; kontrola kvaliteta dima; senzorna svojstva proizvoda; podela aditiva po tipovima i termička stabilnost aditiva.
    Sadržaj praktične nastave Principi i proces izrade cigareta; Određivanje fizičkih karakteristika cigareta; Dim cigarete-proces pušenja; Određivanje fizičkih, hemijskih i senzornih svojstava dima; Određivanje brzine sagorevanja cigareta; Korekcija ukusa, arome i sagorljivosti aditivima.
    Literatura
    1. Alan Rodgman, Thomas A. Perffeti. The chemical components of tobacco and tobacco smoke; CRC Press, Taylor & Francis Group, London, 2009.
    2. Nikolić M. Tehnologija prerade duvana, Poljoprivredni fakultet ,Beograd, 2004.
    3. Tobacco Encyclopedia, Tobacco Journal Internacional Mainz, Germany, 2000.
    4. Naučni i stručni časopisi iz izabranih oblasti
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se držati u svim oblastima. U toku nastave su predviđene tri provere znanja testovima, a na kraju praktične nastave (vežbi) predviđeno je polaganje kolokvijuma.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 40 Pismeni ispit
    Praktična nastava 10 Usmeni ispit 40
    Projekti
    Kolokvijumi 10
    Seminari