O-TR-14-TPDU-13 - Tehnologija prerade duvana
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Tehnologija prerade duvana | |||
Akronim | O-TR-14-TPDU-13 | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Tehnologija ratarskih proizvoda | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 5.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | Položeni ispiti iz Tehnoloških operacija i Tehnologije obrade duvana | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet treba da omogući studentima sticanje znanja iz:oblasti prerade duvana u svrhe dobijanja proizvoda za uživanje-cigareta, duvana za lule, duvana za žvakanje i duvana za šmrkanje;određivanja upotrebne vrednosti duvana; elemenata građe duvanskih proizvoda;formiranja dima, osnovnih komponenata i senzornih svojstava dima;metoda kojima se može uticati na količinu i sastav duvanskog i dima u okolini. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Po završetku kursa, studenti treba da budu u stanju da razumeju i objasne: upotrebnu vrednost duvana; razliku između osnovnih proizvoda od duvana – dima i ekstrakta; elemente građe proizvoda i njihove uloge u procesu sagorevanja i formiranja dima; metode i načine kojima se može uticati na količinu i sastav dima; kontrolu kvaliteta dima; delovanja pojedinačnih aditiva i mehanizme prelaska aditiva u dim. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Cigareta, definicija, delovi; tehnološke osnove proizvodnje cigareta; formiranje i modifikacija količine i sastava dima cigarete; način pušenja; ostali duvanski proizvodi; kontrola kvaliteta dima; senzorna svojstva proizvoda; podela aditiva po tipovima i termička stabilnost aditiva. | |||
Sadržaj praktične nastave | Principi i proces izrade cigareta; Određivanje fizičkih karakteristika cigareta; Dim cigarete-proces pušenja; Određivanje fizičkih, hemijskih i senzornih svojstava dima; Određivanje brzine sagorevanja cigareta; Korekcija ukusa, arome i sagorljivosti aditivima. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se držati u svim oblastima. U toku nastave su predviđene tri provere znanja testovima, a na kraju praktične nastave (vežbi) predviđeno je polaganje kolokvijuma. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 40 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | 10 | Usmeni ispit | 40 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 10 | |||
Seminari |