О-ТА-14-ТПАП-13 - Традиционални производи анималног порекла
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Традиционални производи анималног порекла | |||
Акроним | О-ТА-14-ТПАП-13 | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Технологија анималних производа | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 5.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | - | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Упознавање студената са значајем и специфичним карактеристикама традиционалнх производа анималног порекла (од меса и млека), као и могућностима заштите ознаке географског порекла ових производа. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да покаже знање/способност да: препознa специфичнe карактеристикe квалитета традиционалних производа од меса и млека; разуме утицај специфичних географских, климатских и других карактеристика подручја на квалитет традиционалних производа, као и карактеристике процеса призводње; анализира својстава квалитета традиционалних и одговарајућих индустријских производа од меса и млека | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Значај традиционалних производа анималног порекла, њихов утицај на развој у индустријској производњи (земља/свет); Важнији производи, карактеристике подручја са кога потичу, процеси производње и својстава квалитета (посебно сензорних) традиционалних производа од меса/млека у нашој земљи; Познавање захтева и поступка заштите ознака географског порекла традиционалних производа (од меса и млека). | |||
Садржај практичне наставе | Током вежбања, студенти ће вршити упоредна исптивања захтеваних (регулатива) и специфичних (посебно сензорних) својстава квалитета традиционалних и одговарајућих индустријских производа од меса и млека. Такође, студенти ће се упознати са захтевима и поступком званичне заштите ознака географског порекла традиционалних производа (од меса и млека), дефинисаних важећом регулативом у Србији и свету. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Теоријска и практична - блок настава: посебно за традиционалне производе од меса, односно од млека. Провера знања тестом иде после сваког блока теоријске и практичне наставе (укупно 2). Колоквијум није предвиђен. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | ||
Практична настава | Усмени испит | 60 | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | ||||
Семинари | 30 |