O-TA-14-TPAP-13 - Tradicionalni proizvodi animalnog porekla
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Tradicionalni proizvodi animalnog porekla | |||
Akronim | O-TA-14-TPAP-13 | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Tehnologija animalnih proizvoda | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 5.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | - | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Upoznavanje studenata sa značajem i specifičnim karakteristikama tradicionalnh proizvoda animalnog porekla (od mesa i mleka), kao i mogućnostima zaštite oznake geografskog porekla ovih proizvoda. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Student treba da pokaže znanje/sposobnost da: prepozna specifične karakteristike kvaliteta tradicionalnih proizvoda od mesa i mleka; razume uticaj specifičnih geografskih, klimatskih i drugih karakteristika područja na kvalitet tradicionalnih proizvoda, kao i karakteristike procesa prizvodnje; analizira svojstava kvaliteta tradicionalnih i odgovarajućih industrijskih proizvoda od mesa i mleka | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Značaj tradicionalnih proizvoda animalnog porekla, njihov uticaj na razvoj u industrijskoj proizvodnji (zemlja/svet); Važniji proizvodi, karakteristike područja sa koga potiču, procesi proizvodnje i svojstava kvaliteta (posebno senzornih) tradicionalnih proizvoda od mesa/mleka u našoj zemlji; Poznavanje zahteva i postupka zaštite oznaka geografskog porekla tradicionalnih proizvoda (od mesa i mleka). | |||
Sadržaj praktične nastave | Tokom vežbanja, studenti će vršiti uporedna isptivanja zahtevanih (regulativa) i specifičnih (posebno senzornih) svojstava kvaliteta tradicionalnih i odgovarajućih industrijskih proizvoda od mesa i mleka. Takođe, studenti će se upoznati sa zahtevima i postupkom zvanične zaštite oznaka geografskog porekla tradicionalnih proizvoda (od mesa i mleka), definisanih važećom regulativom u Srbiji i svetu. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Teorijska i praktična - blok nastava: posebno za tradicionalne proizvode od mesa, odnosno od mleka. Provera znanja testom ide posle svakog bloka teorijske i praktične nastave (ukupno 2). Kolokvijum nije predviđen. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | Usmeni ispit | 60 | ||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | ||||
Seminari | 30 |