Navigacija

O-TA-14-TPAP-13 - Tradicionalni proizvodi animalnog porekla

Specifikacija predmeta
Naziv Tradicionalni proizvodi animalnog porekla
Akronim O-TA-14-TPAP-13
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Tehnologija animalnih proizvoda
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Upoznavanje studenata sa značajem i specifičnim karakteristikama tradicionalnh proizvoda animalnog porekla (od mesa i mleka), kao i mogućnostima zaštite oznake geografskog porekla ovih proizvoda.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže znanje/sposobnost da: prepozna specifične karakteristike kvaliteta tradicionalnih proizvoda od mesa i mleka; razume uticaj specifičnih geografskih, klimatskih i drugih karakteristika područja na kvalitet tradicionalnih proizvoda, kao i karakteristike procesa prizvodnje; analizira svojstava kvaliteta tradicionalnih i odgovarajućih industrijskih proizvoda od mesa i mleka
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Značaj tradicionalnih proizvoda animalnog porekla, njihov uticaj na razvoj u industrijskoj proizvodnji (zemlja/svet); Važniji proizvodi, karakteristike područja sa koga potiču, procesi proizvodnje i svojstava kvaliteta (posebno senzornih) tradicionalnih proizvoda od mesa/mleka u našoj zemlji; Poznavanje zahteva i postupka zaštite oznaka geografskog porekla tradicionalnih proizvoda (od mesa i mleka).
    Sadržaj praktične nastave Tokom vežbanja, studenti će vršiti uporedna isptivanja zahtevanih (regulativa) i specifičnih (posebno senzornih) svojstava kvaliteta tradicionalnih i odgovarajućih industrijskih proizvoda od mesa i mleka. Takođe, studenti će se upoznati sa zahtevima i postupkom zvanične zaštite oznaka geografskog porekla tradicionalnih proizvoda (od mesa i mleka), definisanih važećom regulativom u Srbiji i svetu.
    Literatura
    1. 1. Joksimović, J. (1978): Tehnologija suvomesnatih proizvoda i kobasica, Poljoprivredni fakultetet Univerziteta u Beogradu. 2. Dozet, N., Adžić, N., Živić, N. (1996): Autohtoni mlječni proizvodi. Poljoprivredni institut, Podgorica i SILMIR - Beograd, 3. Dozet, N., Pandurević, S., Jovanović, S., Borovčanin, T. (2011): Romanijski skorup-kajmak. Univerzitet u Istočnom Sarajevu Poljoprivredni fakultet. 4. Glavni elaborati o zaštiti gografskog porekla proizvoda od mesa i mleka (prihvaćeni od strane Zavo
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična - blok nastava: posebno za tradicionalne proizvode od mesa, odnosno od mleka. Provera znanja testom ide posle svakog bloka teorijske i praktične nastave (ukupno 2). Kolokvijum nije predviđen.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 30