Навигација

О-ТР-14-ТОДУ-13 - Технологија обраде дувана

Спецификација предмета
НазивТехнологија обраде дувана
АкронимО-ТР-14-ТОДУ-13
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулТехнологија ратарских производа
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаПоложен испит из БиохемијеОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студентима стицање знања о: свим типовима и сортaма дувана које се гаје у Србији; параметрима квалитета дувана у листу, технолошких операција и поступака у обради дувана; Студенти треба да буду оспособљени за: класирање свих типова дувана у листу, извођења аналитичких метода за утрђивање сензорних, физичких и хемијских својстава дувана у листу.
    Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса, студенти треба да буду у стању да разумеју и објасне:разликe између типова и сорти дувана који се гаје у Србији;утицај услова гајења на квалитет дувана; најважније класе хемијских компонената дуванског листа;технолошке процеса обраде основних типова и сорти дувана;аналитичке методе за контролу квалитета дувана;повезаност сензорних,физичких и хемијских својстава дувана у листу.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеТипови и сорте дувана; класификацијe дувана; инсерције дувана, основна производна подручја по типовима дувана; сензорне, физичке и хемијске карактеристике листа дувана; сушење, ферментација и матурација; измене карактеристика током фаза обраде дувана; паковање и складиштење обрађеног дувана.
    Садржај практичне наставеПрепознавање типова и сорти дувана; класификација дувана; сензорне и физичке карактеристике листа дувана: разлике у физичким карактеристикама међу типовима дувана; основни хемијски конституенти листа дувана и разлике у хемијском саставу међу типовима дувана; хемија површине листа.
    Литература
    1. Alan Rodgman, Thomas A. Perffeti: The chemical components of tobacco and tobacco smoke; CRC Press, Taylor & Francis Group, London, 2009.
    2. Del Davis, Mark T. Nielsen: Tobacco - Production, Chemistry and Technology, book, 1999.
    3. Радојичић В. Koнтрола квалитета дувана-практикум из технологије обраде дувана, Пољопривредни факултет, Универзитет у Београду, Београд, 2011.
    4. Радојичић В. Технологија дувана, уџбеник, пољопривредни факултет, Универзитет у Београду, 2016.
    5. Tobacco Encyclopedia, Tobacco Journal Internacional Mainz, Germany, 2000.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом ће се држати у свим областима. У току наставе су предвиђене три провере знања тестовима, а на крају практичне наставе (вежби) предвиђено је полагање колоквијума.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања35Писмени испит0
    Практична настава5Усмени испит40
    Пројекти0
    Колоквијуми20
    Семинари0