Navigacija

O-TR-14-TODU-13 - Tehnologija obrade duvana

Specifikacija predmeta
Naziv Tehnologija obrade duvana
Akronim O-TR-14-TODU-13
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Tehnologija ratarskih proizvoda
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Položen ispit iz Biohemije Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentima sticanje znanja o: svim tipovima i sortama duvana koje se gaje u Srbiji; parametrima kvaliteta duvana u listu, tehnoloških operacija i postupaka u obradi duvana; Studenti treba da budu osposobljeni za: klasiranje svih tipova duvana u listu, izvođenja analitičkih metoda za utrđivanje senzornih, fizičkih i hemijskih svojstava duvana u listu.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa, studenti treba da budu u stanju da razumeju i objasne:razlike između tipova i sorti duvana koji se gaje u Srbiji;uticaj uslova gajenja na kvalitet duvana; najvažnije klase hemijskih komponenata duvanskog lista;tehnološke procesa obrade osnovnih tipova i sorti duvana;analitičke metode za kontrolu kvaliteta duvana;povezanost senzornih,fizičkih i hemijskih svojstava duvana u listu.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Tipovi i sorte duvana; klasifikacije duvana; insercije duvana, osnovna proizvodna područja po tipovima duvana; senzorne, fizičke i hemijske karakteristike lista duvana; sušenje, fermentacija i maturacija; izmene karakteristika tokom faza obrade duvana; pakovanje i skladištenje obrađenog duvana.
    Sadržaj praktične nastave Prepoznavanje tipova i sorti duvana; klasifikacija duvana; senzorne i fizičke karakteristike lista duvana: razlike u fizičkim karakteristikama među tipovima duvana; osnovni hemijski konstituenti lista duvana i razlike u hemijskom sastavu među tipovima duvana; hemija površine lista.
    Literatura
    1. Alan Rodgman, Thomas A. Perffeti: The chemical components of tobacco and tobacco smoke; CRC Press, Taylor & Francis Group, London, 2009.
    2. Del Davis, Mark T. Nielsen: Tobacco - Production, Chemistry and Technology, book, 1999.
    3. Radojičić V. Kontrola kvaliteta duvana-praktikum iz tehnologije obrade duvana, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu, Beograd, 2011.
    4. Radojičić V. Tehnologija duvana, udžbenik, poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu, 2016.
    5. Tobacco Encyclopedia, Tobacco Journal Internacional Mainz, Germany, 2000.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se držati u svim oblastima. U toku nastave su predviđene tri provere znanja testovima, a na kraju praktične nastave (vežbi) predviđeno je polaganje kolokvijuma.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 35 Pismeni ispit 0
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit 40
    Projekti 0
    Kolokvijumi 20
    Seminari 0