О-ТА-14-ТМЛ1-13 - Технологија млека 1
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Технологија млека 1 | |||
Акроним | О-ТА-14-ТМЛ1-13 | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Технологија анималних производа | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | - | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Стицање знања о класификацији сирева, технолошком поступку производње и својствима сиришно коагулишућих, кисело коагулишућих и топљених сирева; специфичностима појединих група сирева; манама сирева; вештина управљања и израде одабраних врста сирева, вршења анализа и тумачење резултата о квалитету сирева, распознавања специфичности врста сирева, критичког мишљења, презентације знања. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Дефинише различите врсте сирева; Разуме поступак производње и зрење сирева; сагледава и објасни утицај фактора на ток производње и зрења, примени одговарајуће аналитичке методе анализе параметера састава и квалитета сирева и тумачи резултате, зна да препозна и разуме потенцијалне мане различитих врста сирева; презентује стечена знања у виду писмених и усмених форми излагања. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Увод у сирарство; Припрема млека за производњу сирева: Сиришна коагулација млека: Синерезис: Завршне фазе: сољење сирева; Зрење сирева: хемијске, Посебно сирарство: својства, поступак производње, зрење и мане појединих група сиришно коагулишућих сирева; Кисело и топлотно коагулишући сиреви: Топљени сиреви | |||
Садржај практичне наставе | Испитивање фактора сиришне коагулације и синерезиса, Производња и испитивање параметара састава и квалитета сирева, Анализа протеолитичких параметара зрења сирева, Производња и испитивање састава топљених сирева, Презентација семинарских радова и колоквијум | |||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Теоријска настава; Лабораторијске вежбе; Производња сирева у погону за прераду млека; Обилазак индустријских погона за прераду млека; Презентовање семинарских радова | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | ||
Практична настава | 5 | Усмени испит | 60 | |
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 20 | |||
Семинари | 10 |