Навигација

О-ТА-14-ТМЛ1-13 - Технологија млека 1

Спецификација предмета
НазивТехнологија млека 1
АкронимО-ТА-14-ТМЛ1-13
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулТехнологија анималних производа
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтицање знања о класификацији сирева, технолошком поступку производње и својствима сиришно коагулишућих, кисело коагулишућих и топљених сирева; специфичностима појединих група сирева; манама сирева; вештина управљања и израде одабраних врста сирева, вршења анализа и тумачење резултата о квалитету сирева, распознавања специфичности врста сирева, критичког мишљења, презентације знања.
    Исходи учења (стечена знања)Дефинише различите врсте сирева; Разуме поступак производње и зрење сирева; сагледава и објасни утицај фактора на ток производње и зрења, примени одговарајуће аналитичке методе анализе параметера састава и квалитета сирева и тумачи резултате, зна да препозна и разуме потенцијалне мане различитих врста сирева; презентује стечена знања у виду писмених и усмених форми излагања.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеУвод у сирарство; Припрема млека за производњу сирева: Сиришна коагулација млека: Синерезис: Завршне фазе: сољење сирева; Зрење сирева: хемијске, Посебно сирарство: својства, поступак производње, зрење и мане појединих група сиришно коагулишућих сирева; Кисело и топлотно коагулишући сиреви: Топљени сиреви
    Садржај практичне наставеИспитивање фактора сиришне коагулације и синерезиса, Производња и испитивање параметара састава и квалитета сирева, Анализа протеолитичких параметара зрења сирева, Производња и испитивање састава топљених сирева, Презентација семинарских радова и колоквијум
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеТеоријска настава; Лабораторијске вежбе; Производња сирева у погону за прераду млека; Обилазак индустријских погона за прераду млека; Презентовање семинарских радова
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит
    Практична настава5Усмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари10