O-TA-14-TML1-13 - Tehnologija mleka 1
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Tehnologija mleka 1 | |||
Akronim | O-TA-14-TML1-13 | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Tehnologija animalnih proizvoda | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | - | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Sticanje znanja o klasifikaciji sireva, tehnološkom postupku proizvodnje i svojstvima sirišno koagulišućih, kiselo koagulišućih i topljenih sireva; specifičnostima pojedinih grupa sireva; manama sireva; veština upravljanja i izrade odabranih vrsta sireva, vršenja analiza i tumačenje rezultata o kvalitetu sireva, raspoznavanja specifičnosti vrsta sireva, kritičkog mišljenja, prezentacije znanja. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Definiše različite vrste sireva; Razume postupak proizvodnje i zrenje sireva; sagledava i objasni uticaj faktora na tok proizvodnje i zrenja, primeni odgovarajuće analitičke metode analize parametera sastava i kvaliteta sireva i tumači rezultate, zna da prepozna i razume potencijalne mane različitih vrsta sireva; prezentuje stečena znanja u vidu pismenih i usmenih formi izlaganja. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Uvod u sirarstvo; Priprema mleka za proizvodnju sireva: Sirišna koagulacija mleka: Sinerezis: Završne faze: soljenje sireva; Zrenje sireva: hemijske, Posebno sirarstvo: svojstva, postupak proizvodnje, zrenje i mane pojedinih grupa sirišno koagulišućih sireva; Kiselo i toplotno koagulišući sirevi: Topljeni sirevi | |||
Sadržaj praktične nastave | Ispitivanje faktora sirišne koagulacije i sinerezisa, Proizvodnja i ispitivanje parametara sastava i kvaliteta sireva, Analiza proteolitičkih parametara zrenja sireva, Proizvodnja i ispitivanje sastava topljenih sireva, Prezentacija seminarskih radova i kolokvijum | |||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Teorijska nastava; Laboratorijske vežbe; Proizvodnja sireva u pogonu za preradu mleka; Obilazak industrijskih pogona za preradu mleka; Prezentovanje seminarskih radova | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 60 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 20 | |||
Seminari | 10 |