O-TA-14-TML1-13 - Tehnologija mleka 1
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Tehnologija mleka 1 | |||
| Akronim | O-TA-14-TML1-13 | |||
| Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
| Modul | Tehnologija animalnih proizvoda | |||
| Tip studija | osnovne akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | obavezan | |
| Uslovljnost drugim predmetima | - | Oblik uslovljenosti | ||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Sticanje znanja o klasifikaciji sireva, tehnološkom postupku proizvodnje i svojstvima sirišno koagulišućih, kiselo koagulišućih i topljenih sireva; specifičnostima pojedinih grupa sireva; manama sireva; veština upravljanja i izrade odabranih vrsta sireva, vršenja analiza i tumačenje rezultata o kvalitetu sireva, raspoznavanja specifičnosti vrsta sireva, kritičkog mišljenja, prezentacije znanja. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Definiše različite vrste sireva; Razume postupak proizvodnje i zrenje sireva; sagledava i objasni uticaj faktora na tok proizvodnje i zrenja, primeni odgovarajuće analitičke metode analize parametera sastava i kvaliteta sireva i tumači rezultate, zna da prepozna i razume potencijalne mane različitih vrsta sireva; prezentuje stečena znanja u vidu pismenih i usmenih formi izlaganja. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Uvod u sirarstvo; Priprema mleka za proizvodnju sireva: Sirišna koagulacija mleka: Sinerezis: Završne faze: soljenje sireva; Zrenje sireva: hemijske, Posebno sirarstvo: svojstva, postupak proizvodnje, zrenje i mane pojedinih grupa sirišno koagulišućih sireva; Kiselo i toplotno koagulišući sirevi: Topljeni sirevi | |||
| Sadržaj praktične nastave | Ispitivanje faktora sirišne koagulacije i sinerezisa, Proizvodnja i ispitivanje parametara sastava i kvaliteta sireva, Analiza proteolitičkih parametara zrenja sireva, Proizvodnja i ispitivanje sastava topljenih sireva, Prezentacija seminarskih radova i kolokvijum | |||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 3 | 2 | |||
| Metode izvođenja nastave | Teorijska nastava; Laboratorijske vežbe; Proizvodnja sireva u pogonu za preradu mleka; Obilazak industrijskih pogona za preradu mleka; Prezentovanje seminarskih radova | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | ||
| Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 60 | |
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | 20 | |||
| Seminari | 10 | |||
