Navigacija

O-TA-14-TML1-13 - Tehnologija mleka 1

Specifikacija predmeta
Naziv Tehnologija mleka 1
Akronim O-TA-14-TML1-13
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Tehnologija animalnih proizvoda
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje znanja o klasifikaciji sireva, tehnološkom postupku proizvodnje i svojstvima sirišno koagulišućih, kiselo koagulišućih i topljenih sireva; specifičnostima pojedinih grupa sireva; manama sireva; veština upravljanja i izrade odabranih vrsta sireva, vršenja analiza i tumačenje rezultata o kvalitetu sireva, raspoznavanja specifičnosti vrsta sireva, kritičkog mišljenja, prezentacije znanja.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Definiše različite vrste sireva; Razume postupak proizvodnje i zrenje sireva; sagledava i objasni uticaj faktora na tok proizvodnje i zrenja, primeni odgovarajuće analitičke metode analize parametera sastava i kvaliteta sireva i tumači rezultate, zna da prepozna i razume potencijalne mane različitih vrsta sireva; prezentuje stečena znanja u vidu pismenih i usmenih formi izlaganja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Uvod u sirarstvo; Priprema mleka za proizvodnju sireva: Sirišna koagulacija mleka: Sinerezis: Završne faze: soljenje sireva; Zrenje sireva: hemijske, Posebno sirarstvo: svojstva, postupak proizvodnje, zrenje i mane pojedinih grupa sirišno koagulišućih sireva; Kiselo i toplotno koagulišući sirevi: Topljeni sirevi
    Sadržaj praktične nastave Ispitivanje faktora sirišne koagulacije i sinerezisa, Proizvodnja i ispitivanje parametara sastava i kvaliteta sireva, Analiza proteolitičkih parametara zrenja sireva, Proizvodnja i ispitivanje sastava topljenih sireva, Prezentacija seminarskih radova i kolokvijum
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska nastava; Laboratorijske vežbe; Proizvodnja sireva u pogonu za preradu mleka; Obilazak industrijskih pogona za preradu mleka; Prezentovanje seminarskih radova
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 10