Навигација

О-ТА-14-ОБМЛ-13 - Обрада млека

Спецификација предмета
НазивОбрада млека
АкронимО-ТА-14-ОБМЛ-13
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулТехнологија анималних производа
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ7.0Статус предметаобавезан
      Условљност другим предметима-Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студентима: стицање знања о поступцима са млеком као сировином и различитим начинима очувања квалитета до тренутка пријема и обраде млека; вештине организације примарне обраде млека, прераде млека и производње конзумних млечних производа применом савремених технолошких поступака; способност решавања конкретних проблема током технолошког процеса обраде и прераде млека.
      Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже способност да: разуме карактеристике млека као сировине; процени параметре квалитета сировог млека у складу са прописима; разуме теоријске принципе операција у обради млека; познаје принцип рада уређаја који се користе у процесима обраде млека, аналитички приступ у управљању процесима обраде млека; примени савремене аналитичке методе у циљу контроле добијених производа.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставе1. Поступци са млеком након муже; 2. Примарна обрада млека (деаерација, пречишћавање, стандардизација); 3. Термичка обрада и хомогенизација млека; 4. Примена мембранских процеса у обради млека; 5. Производња конзумних млечних производа 6. Прање и чишћење погона у индустрији млека.
      Садржај практичне наставе1. Анализа организације сакупљања и транспорта млека и контрола квалитета млека на пријему; 2. Прорачуни стандардизације млечне масти; 3. Хомогенизација млека; 4. Контрола квалитета производње пастеризованог млека и стерилизованог млека - анализа различитих режима; 5. Анализа различитих система организације чишћења и прања погона у индустрији млека.
      Литература
      1. Ђорђевић, Ј. (1987): Млеко – хемија и физика млека, Научна књига, Београд.; Тратник, Љ., Божанић, Р., (2012): Млијеко и млијечни производи. ХМУ, Загреб.; Bylund, G. (2008): Приручник за млекарство-превод, Пољопривредни факултет Земун-Београд.; Царић М., Милановић, С., Вуцеља, Д. (2000): Стандардне методе анализе млека и млечних производа, Прометеј, Нови Сад.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      33
      Методе извођења наставеНастава ће се изводити кроз класична предавања, вежбе (рачунске, лабораторијске, погонске), као и методе интерактивне наставе.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања5Писмени испит
      Практична настава5Усмени испит60
      Пројекти
      Колоквијуми10
      Семинари20