О-ТА-14-ОБМЛ-13 - Обрада млека
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Обрада млека | |||
Акроним | О-ТА-14-ОБМЛ-13 | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Технологија анималних производа | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 7.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | - | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студентима: стицање знања о поступцима са млеком као сировином и различитим начинима очувања квалитета до тренутка пријема и обраде млека; вештине организације примарне обраде млека, прераде млека и производње конзумних млечних производа применом савремених технолошких поступака; способност решавања конкретних проблема током технолошког процеса обраде и прераде млека. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да покаже способност да: разуме карактеристике млека као сировине; процени параметре квалитета сировог млека у складу са прописима; разуме теоријске принципе операција у обради млека; познаје принцип рада уређаја који се користе у процесима обраде млека, аналитички приступ у управљању процесима обраде млека; примени савремене аналитичке методе у циљу контроле добијених производа. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | 1. Поступци са млеком након муже; 2. Примарна обрада млека (деаерација, пречишћавање, стандардизација); 3. Термичка обрада и хомогенизација млека; 4. Примена мембранских процеса у обради млека; 5. Производња конзумних млечних производа 6. Прање и чишћење погона у индустрији млека. | |||
Садржај практичне наставе | 1. Анализа организације сакупљања и транспорта млека и контрола квалитета млека на пријему; 2. Прорачуни стандардизације млечне масти; 3. Хомогенизација млека; 4. Контрола квалитета производње пастеризованог млека и стерилизованог млека - анализа различитих режима; 5. Анализа различитих система организације чишћења и прања погона у индустрији млека. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 3 | |||
Методе извођења наставе | Настава ће се изводити кроз класична предавања, вежбе (рачунске, лабораторијске, погонске), као и методе интерактивне наставе. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | ||
Практична настава | 5 | Усмени испит | 60 | |
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 10 | |||
Семинари | 20 |