O-TA-14-OBML-13 - Obrada mleka
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Obrada mleka | |||
Akronim | O-TA-14-OBML-13 | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Tehnologija animalnih proizvoda | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 7.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | - | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet treba da omogući studentima: sticanje znanja o postupcima sa mlekom kao sirovinom i različitim načinima očuvanja kvaliteta do trenutka prijema i obrade mleka; veštine organizacije primarne obrade mleka, prerade mleka i proizvodnje konzumnih mlečnih proizvoda primenom savremenih tehnoloških postupaka; sposobnost rešavanja konkretnih problema tokom tehnološkog procesa obrade i prerade mleka. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Student treba da pokaže sposobnost da: razume karakteristike mleka kao sirovine; proceni parametre kvaliteta sirovog mleka u skladu sa propisima; razume teorijske principe operacija u obradi mleka; poznaje princip rada uređaja koji se koriste u procesima obrade mleka, analitički pristup u upravljanju procesima obrade mleka; primeni savremene analitičke metode u cilju kontrole dobijenih proizvoda. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | 1. Postupci sa mlekom nakon muže; 2. Primarna obrada mleka (deaeracija, prečišćavanje, standardizacija); 3. Termička obrada i homogenizacija mleka; 4. Primena membranskih procesa u obradi mleka; 5. Proizvodnja konzumnih mlečnih proizvoda 6. Pranje i čišćenje pogona u industriji mleka. | |||
Sadržaj praktične nastave | 1. Analiza organizacije sakupljanja i transporta mleka i kontrola kvaliteta mleka na prijemu; 2. Proračuni standardizacije mlečne masti; 3. Homogenizacija mleka; 4. Kontrola kvaliteta proizvodnje pasterizovanog mleka i sterilizovanog mleka - analiza različitih režima; 5. Analiza različitih sistema organizacije čišćenja i pranja pogona u industriji mleka. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 3 | |||
Metode izvođenja nastave | Nastava će se izvoditi kroz klasična predavanja, vežbe (računske, laboratorijske, pogonske), kao i metode interaktivne nastave. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 60 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 10 | |||
Seminari | 20 |