Навигација

Д-ВВ-20-ГРВВ - Генетички ресурси воћака и винове лозе

Спецификација предмета
НазивГенетички ресурси воћака и винове лозе
АкронимД-ВВ-20-ГРВВ
Студијски програмПољопривредне науке
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ12.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања о узроцима генске дивергенције између и унутар врста, значају генетичке варијабилности у природним популацијама, значају генетичких ресурса за оплемењивање, генетичким ресурсима појединих врста воћака и винове лозе и мерама за проучавање, очување и одрживо коришћење генетичких ресурса.
    Исходи учења (стечена знања)На крају предмета студент треба да буде оспособљен за успешно описивање гермплазме применом одговарајућих дескриптора; правилно коришћењe база података из ген банака за потребе оплемењивања; формирање колекција гермплазме различитих врста воћака и винове лозе; одрживо коришћење генетичких ресурса; ефикасно учење, тимски рад, критичко мишљење, презентацију знања и евалуацију наставе и исхода учења.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеГенетичка основа биљних ресурса; Генетички ресурси воћака и винове лозе; Институционална организација генетичких ресурса (типови колекција, базе и обрада података, биопиратерија и заштита ауторских права); Одрживо коришћење генетичких ресурса (органско воћарство и виноградарство, коришћење генетичких ресурса у науци и пракси, генетички ресурси за традиционалну и алтернативну медицину).
    Садржај практичне наставеУпознавање са генетичком основом биљних ресурса и распрострањеношћу генетичких ресурса важнијих врста воћака и винове лозе; Начини формирања и одржавања савремених банки гена воћака и винове лозе.
    Литература
    1. Продановић, С., Шурлан-Момировић, Г., Ракоњац, В., Петровић, Д. 2015. Генетички ресурси биљака. Пољопривредни факултет, Београд.
    2. Продановић, С., Шурлан-Момировић, Г. 2006. Генетички ресурси биљака за органску пољопривреду. Пољопривредни факултет, Београд.
    3. Moore, J.N., Ballington, Jr. J.R. 1991. Genetic resources of temperate fruit and nut crops 1, 2. ISHS, Wageningen, Netherlands.
    4. Watanabe, K.N., Pehu, E. 1997. Plant biotechnology and plant genetic resources for sustainability and productivity. Academic Press/R.G. Landes Company.
    5. Moore, J.N., Janick, J. 1983. Methods in fruit breeding. Purdue University Press West Lafayette, Indiana.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    604
    Методе извођења наставеНаставна активност ће се одвијати у виду теоријске и практичне наставе и консултација са кандидатима. Предвиђена је израда и јавна одбрана семинарског рада.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична настава10Усмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари40