Navigacija

D-VV-20-GRVV - Genetički resursi voćaka i vinove loze

Specifikacija predmeta
Naziv Genetički resursi voćaka i vinove loze
Akronim D-VV-20-GRVV
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 12.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o uzrocima genske divergencije između i unutar vrsta, značaju genetičke varijabilnosti u prirodnim populacijama, značaju genetičkih resursa za oplemenjivanje, genetičkim resursima pojedinih vrsta voćaka i vinove loze i merama za proučavanje, očuvanje i održivo korišćenje genetičkih resursa.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Na kraju predmeta student treba da bude osposobljen za uspešno opisivanje germplazme primenom odgovarajućih deskriptora; pravilno korišćenje baza podataka iz gen banaka za potrebe oplemenjivanja; formiranje kolekcija germplazme različitih vrsta voćaka i vinove loze; održivo korišćenje genetičkih resursa; efikasno učenje, timski rad, kritičko mišljenje, prezentaciju znanja i evaluaciju nastave i ishoda učenja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Genetička osnova biljnih resursa; Genetički resursi voćaka i vinove loze; Institucionalna organizacija genetičkih resursa (tipovi kolekcija, baze i obrada podataka, biopiraterija i zaštita autorskih prava); Održivo korišćenje genetičkih resursa (organsko voćarstvo i vinogradarstvo, korišćenje genetičkih resursa u nauci i praksi, genetički resursi za tradicionalnu i alternativnu medicinu).
    Sadržaj praktične nastave Upoznavanje sa genetičkom osnovom biljnih resursa i rasprostranjenošću genetičkih resursa važnijih vrsta voćaka i vinove loze; Načini formiranja i održavanja savremenih banki gena voćaka i vinove loze.
    Literatura
    1. Prodanović, S., Šurlan-Momirović, G., Rakonjac, V., Petrović, D. 2015. Genetički resursi biljaka. Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    2. Prodanović, S., Šurlan-Momirović, G. 2006. Genetički resursi biljaka za organsku poljoprivredu. Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    3. Moore, J.N., Ballington, Jr. J.R. 1991. Genetic resources of temperate fruit and nut crops 1, 2. ISHS, Wageningen, Netherlands.
    4. Watanabe, K.N., Pehu, E. 1997. Plant biotechnology and plant genetic resources for sustainability and productivity. Academic Press/R.G. Landes Company.
    5. Moore, J.N., Janick, J. 1983. Methods in fruit breeding. Purdue University Press West Lafayette, Indiana.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    6 0 4
    Metode izvođenja nastave Nastavna aktivnost će se odvijati u vidu teorijske i praktične nastave i konsultacija sa kandidatima. Predviđena je izrada i javna odbrana seminarskog rada.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava 10 Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 40