Навигација

Д-ВВ-20-ПОМ - Помологија

Спецификација предмета
НазивПомологија
АкронимД-ВВ-20-ПОМ
Студијски програмПољопривредне науке
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ12.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаНемаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања o најновијим достигнућима у различитим оплемењивачким програмима, новим сортама и подлогама континенталних врста воћака, њиховим биолошким особинама, односу према еколошким факторима и различитим технологијама гајења.
    Исходи учења (стечена знања)На основу стечених знања из овог предмета студент треба да се оспособи за избор сорти и подлога прилагођених специфичним еколошким условима и системима гајења. Студент треба да овлада специфичним вештинама потребним за будући научноистраживаки рад из области помологије.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПрограми и циљеви оплемењивања појединих врста воћака у свету и њихови најзначајнији резултати. Савремени сортимент воћака: јабучасте воћке (јабука, крушка, дуња), коштичаве воћке (шљива, бресква, кајсија, трешња, вишња), језграсте воћке (орах, леска, бадем) и јагодасте воћке (јагода, малина, купина, рибизла, боровница). Особине новостворених подлога за јабучасте, коштичаве и језграсте воћке.
    Садржај практичне наставеСтудијски истраживачки рад биће организован индивидуално у зависности од теме докторске дисертације, а обухватиће израду и писање семинарског или научног рада.
    Литература
    1. Милатовић, Д. (2019). Шљива. Научно воћарско друштво Србије, Чачак.
    2. Миливојевић, Ј. (2018). Посебно воћарство 3 – Јагодасте воћке. Пољопривредни факултет, Београд.
    3. Милатовић, Д., Николић, М., Милетић, Н. (2015). Трешња и вишња, друго допуњено издање. Научно воћарско друштво Србије, Чачак.
    4. Милатовић, Д. (2013). Кајсија. Научно воћарско друштво Србије, Чачак.
    5. Ferree, D.C., Warrington, J.R. (eds.) (2009). Apples: Botany, Production and Uses. CABI Publishing, Wallingford, UK.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    604
    Методе извођења наставеТеоријска настава и консултације са кандидатима. Предвиђена је израда и јавна одбрана семинарског рада.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти20
    Колоквијуми
    Семинари30