Navigacija

D-VV-20-POM - Pomologija

Specifikacija predmeta
Naziv Pomologija
Akronim D-VV-20-POM
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 12.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o najnovijim dostignućima u različitim oplemenjivačkim programima, novim sortama i podlogama kontinentalnih vrsta voćaka, njihovim biološkim osobinama, odnosu prema ekološkim faktorima i različitim tehnologijama gajenja.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Na osnovu stečenih znanja iz ovog predmeta student treba da se osposobi za izbor sorti i podloga prilagođenih specifičnim ekološkim uslovima i sistemima gajenja. Student treba da ovlada specifičnim veštinama potrebnim za budući naučnoistraživaki rad iz oblasti pomologije.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Programi i ciljevi oplemenjivanja pojedinih vrsta voćaka u svetu i njihovi najznačajniji rezultati. Savremeni sortiment voćaka: jabučaste voćke (jabuka, kruška, dunja), koštičave voćke (šljiva, breskva, kajsija, trešnja, višnja), jezgraste voćke (orah, leska, badem) i jagodaste voćke (jagoda, malina, kupina, ribizla, borovnica). Osobine novostvorenih podloga za jabučaste, koštičave i jezgraste voćke.
    Sadržaj praktične nastave Studijski istraživački rad biće organizovan individualno u zavisnosti od teme doktorske disertacije, a obuhvatiće izradu i pisanje seminarskog ili naučnog rada.
    Literatura
    1. Milatović, D. (2019). Šljiva. Naučno voćarsko društvo Srbije, Čačak.
    2. Milivojević, J. (2018). Posebno voćarstvo 3 – Jagodaste voćke. Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    3. Milatović, D., Nikolić, M., Miletić, N. (2015). Trešnja i višnja, drugo dopunjeno izdanje. Naučno voćarsko društvo Srbije, Čačak.
    4. Milatović, D. (2013). Kajsija. Naučno voćarsko društvo Srbije, Čačak.
    5. Ferree, D.C., Warrington, J.R. (eds.) (2009). Apples: Botany, Production and Uses. CABI Publishing, Wallingford, UK.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    6 0 4
    Metode izvođenja nastave Teorijska nastava i konsultacije sa kandidatima. Predviđena je izrada i javna odbrana seminarskog rada.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti 20
    Kolokvijumi
    Seminari 30