М-ВИ-20-ВИН - Винарство
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Винарство | |||
Акроним | М-ВИ-20-ВИН | |||
Студијски програм | Воћарство и Виноградарство и винарство | |||
Модул | Виноградарство и винарство | |||
Тип студија | мастер академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | 1. знања о грожђу као сировини за производњу вина, важнијим чиниоцима који утичу на квалитет шире и карактер вина, производњи белих, розе, ружичастих и црвених вина, нези и одлежавању вина; 2. вештина како би био у стању да током поступка производње управља квалитетом сировине и готовог производа,; 3. прилагођавања технолошког поступка прераде грожђа сходно његовом квалитету и типу вина. | |||
Исходи учења (стечена знања) | 1. Познаје грожђе као сировину за производњу вина; 2.Познаје хемијски састав шире; 3.Познаје важније чиниоце који утичу на квалитет грожђа и карактер вина;4. Познаје технолошке поступке производње белих, розе, ружичастих и црвених вина.5. Стекне практична знања о одржавању винских судова; 6. Стекне практична знања о препознавању одређених недостатака винa; | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | 1. Историјат винарства 2. Познавање грожђа 3. Хемијски састав шире 4. Фазе развоја бобице грожђа 5. Важнији чиниоци који утичу на квалитет шире и карактер вина; 6. Корекција садржаја шећера и киселина у шири: примена сахарозе и концентроване шире, ацидификација и деацидификација; 7. Вински судови; 8. Прерада грожђа: производња белих, розе, ружичастих и црвених вина. | |||
Садржај практичне наставе | ||||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
4 | 2 | |||
Методе извођења наставе | ||||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | ||
Практична настава | 5 | Усмени испит | 60 | |
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 30 | |||
Семинари |