Navigacija

M-VI-20-VIN - Vinarstvo

Specifikacija predmeta
Naziv Vinarstvo
Akronim M-VI-20-VIN
Studijski program Voćarstvo i Vinogradarstvo i vinarstvo
Modul Vinogradarstvo i vinarstvo
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta 1. znanja o grožđu kao sirovini za proizvodnju vina, važnijim činiocima koji utiču na kvalitet šire i karakter vina, proizvodnji belih, roze, ružičastih i crvenih vina, nezi i odležavanju vina; 2. veština kako bi bio u stanju da tokom postupka proizvodnje upravlja kvalitetom sirovine i gotovog proizvoda,; 3. prilagođavanja tehnološkog postupka prerade grožđa shodno njegovom kvalitetu i tipu vina.
    Ishodi učenja (stečena znanja) 1. Poznaje grožđe kao sirovinu za proizvodnju vina; 2.Poznaje hemijski sastav šire; 3.Poznaje važnije činioce koji utiču na kvalitet grožđa i karakter vina;4. Poznaje tehnološke postupke proizvodnje belih, roze, ružičastih i crvenih vina.5. Stekne praktična znanja o održavanju vinskih sudova; 6. Stekne praktična znanja o prepoznavanju određenih nedostataka vina;
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave 1. Istorijat vinarstva 2. Poznavanje grožđa 3. Hemijski sastav šire 4. Faze razvoja bobice grožđa 5. Važniji činioci koji utiču na kvalitet šire i karakter vina; 6. Korekcija sadržaja šećera i kiselina u širi: primena saharoze i koncentrovane šire, acidifikacija i deacidifikacija; 7. Vinski sudovi; 8. Prerada grožđa: proizvodnja belih, roze, ružičastih i crvenih vina.
    Sadržaj praktične nastave
    Literatura
    1. 1. Milosavljević, M., Jović, S. (1999): Grožđe i vino. Beograd. 2. Radovanović, V. (1986): Tehnologija vina. Građevinska knjiga, Beograd. 3. Blesić, M. (2016): Tehnologija vina, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Sarajevo. 4. Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Donèche, B., Lonvaud, A. (2006): Handbook of Enology. Vol. 1. The Microbiology of Wine and Vinifications 2nd Edition. England, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd. 5. Jackson, R. (2002): Wine Tasting. A Professional Handbook. UK, London: El
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    4 2
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari