М-ВИ-20-ТС - Тероари света
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Тероари света | |||
| Акроним | М-ВИ-20-ТС | |||
| Студијски програм | Воћарство и Виноградарство и винарство | |||
| Модул | Виноградарство и винарство | |||
| Тип студија | мастер академске студије | |||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 4.0 | Статус предмета | изборни | |
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| Циљеви изучавања предмета | Разумевање елемената тероара, оспособљеност студента да користи метеоролошке продукте за планирање, организовање и правовремено извођење стандардних и превентивно-заштитних мера и поступака у производњи грожђа; Реакција винове лозе на различите услове гајења; Примена мера и и прилагођавање технологије гајења климатским условима. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | По завршетку овог курса, студент је оспособљен да: 1. разуме појаве и процесе у атмосфери и основне климатолошке појмове; 2. разуме значај времена и климе за пољопривреду; 3. самостално користи метеоролошке инструменте; 4. самостално анализира и представи основне климатолошке податке; 5. разликује основне карактеристике климе одређеног локалитета; 6. практично примени стечена знања. | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Клима као интегрални део тероара; Утицај најважнијих метеоролошких елемената на производњу грожђа и вина; Климатско-виноградарски индекси и класификације; Клима и тероар најзначајнијих виноградарских области у Србији и свету; Климатске промене и њихов утицај на виноградарство; Земљиште као интегрални део тероара. Различити приступи виноградарењу; Стилови вина различитих тероара. | |||
| Садржај практичне наставе | Статистичка обрада метеоролошких података, израда семинарског рада. Сензорна анализа вина из различитих региона. | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 2 | 2 | |||
| Методе извођења наставе | Теоријска настава, консултације, практичан рад везан за статистичку обраду метеоролошких података и израду семинарског рада. Ссензорна анализа вина из различитих региона. | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | Писмени испит | |||
| Практична настава | Усмени испит | 50 | ||
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | ||||
| Семинари | 50 | |||
