Навигација

М-ВИ-20-ТС - Тероари света

Спецификација предмета
НазивТероари света
АкронимМ-ВИ-20-ТС
Студијски програмВоћарство и Виноградарство и винарство
МодулВиноградарство и винарство
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ4.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаРазумевање елемената тероара, оспособљеност студента да користи метеоролошке продукте за планирање, организовање и правовремено извођење стандардних и превентивно-заштитних мера и поступака у производњи грожђа; Реакција винове лозе на различите услове гајења; Примена мера и и прилагођавање технологије гајења климатским условима.
    Исходи учења (стечена знања)По завршетку овог курса, студент је оспособљен да: 1. разуме појаве и процесе у атмосфери и основне климатолошке појмове; 2. разуме значај времена и климе за пољопривреду; 3. самостално користи метеоролошке инструменте; 4. самостално анализира и представи основне климатолошке податке; 5. разликује основне карактеристике климе одређеног локалитета; 6. практично примени стечена знања.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеКлима као интегрални део тероара; Утицај најважнијих метеоролошких елемената на производњу грожђа и вина; Климатско-виноградарски индекси и класификације; Клима и тероар најзначајнијих виноградарских области у Србији и свету; Климатске промене и њихов утицај на виноградарство; Земљиште као интегрални део тероара. Различити приступи виноградарењу; Стилови вина различитих тероара.
    Садржај практичне наставеСтатистичка обрада метеоролошких података, израда семинарског рада. Сензорна анализа вина из различитих региона.
    Литература
    1. Gladstones J. (2011): Wine, Terroir and Climate Change, Wakefield Press, Adelaide.
    2. Sommers B. (2008): The Geography of Wine, Penguin Group, London.
    3. Румл М. (2016): Метеорологија, Пољопривредни факултет, Београд.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеТеоријска настава, консултације, практичан рад везан за статистичку обраду метеоролошких података и израду семинарског рада. Ссензорна анализа вина из различитих региона.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари50