M-VI-20-TS - Teroari sveta
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Teroari sveta | |||
Akronim | M-VI-20-TS | |||
Studijski program | Voćarstvo i Vinogradarstvo i vinarstvo | |||
Modul | Vinogradarstvo i vinarstvo | |||
Tip studija | master akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 4.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Razumevanje elemenata teroara, osposobljenost studenta da koristi meteorološke produkte za planiranje, organizovanje i pravovremeno izvođenje standardnih i preventivno-zaštitnih mera i postupaka u proizvodnji grožđa; Reakcija vinove loze na različite uslove gajenja; Primena mera i i prilagođavanje tehnologije gajenja klimatskim uslovima. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Po završetku ovog kursa, student je osposobljen da: 1. razume pojave i procese u atmosferi i osnovne klimatološke pojmove; 2. razume značaj vremena i klime za poljoprivredu; 3. samostalno koristi meteorološke instrumente; 4. samostalno analizira i predstavi osnovne klimatološke podatke; 5. razlikuje osnovne karakteristike klime određenog lokaliteta; 6. praktično primeni stečena znanja. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Klima kao integralni deo teroara; Uticaj najvažnijih meteoroloških elemenata na proizvodnju grožđa i vina; Klimatsko-vinogradarski indeksi i klasifikacije; Klima i teroar najznačajnijih vinogradarskih oblasti u Srbiji i svetu; Klimatske promene i njihov uticaj na vinogradarstvo; Zemljište kao integralni deo teroara. Različiti pristupi vinogradarenju; Stilovi vina različitih teroara. | |||
Sadržaj praktične nastave | Statistička obrada meteoroloških podataka, izrada seminarskog rada. Senzorna analiza vina iz različitih regiona. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Teorijska nastava, konsultacije, praktičan rad vezan za statističku obradu meteoroloških podataka i izradu seminarskog rada. Ssenzorna analiza vina iz različitih regiona. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | |||
Praktična nastava | Usmeni ispit | 50 | ||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | ||||
Seminari | 50 |