Navigacija

M-VI-20-TS - Teroari sveta

Specifikacija predmeta
Naziv Teroari sveta
Akronim M-VI-20-TS
Studijski program Voćarstvo i Vinogradarstvo i vinarstvo
Modul Vinogradarstvo i vinarstvo
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 4.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Razumevanje elemenata teroara, osposobljenost studenta da koristi meteorološke produkte za planiranje, organizovanje i pravovremeno izvođenje standardnih i preventivno-zaštitnih mera i postupaka u proizvodnji grožđa; Reakcija vinove loze na različite uslove gajenja; Primena mera i i prilagođavanje tehnologije gajenja klimatskim uslovima.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku ovog kursa, student je osposobljen da: 1. razume pojave i procese u atmosferi i osnovne klimatološke pojmove; 2. razume značaj vremena i klime za poljoprivredu; 3. samostalno koristi meteorološke instrumente; 4. samostalno analizira i predstavi osnovne klimatološke podatke; 5. razlikuje osnovne karakteristike klime određenog lokaliteta; 6. praktično primeni stečena znanja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Klima kao integralni deo teroara; Uticaj najvažnijih meteoroloških elemenata na proizvodnju grožđa i vina; Klimatsko-vinogradarski indeksi i klasifikacije; Klima i teroar najznačajnijih vinogradarskih oblasti u Srbiji i svetu; Klimatske promene i njihov uticaj na vinogradarstvo; Zemljište kao integralni deo teroara. Različiti pristupi vinogradarenju; Stilovi vina različitih teroara.
    Sadržaj praktične nastave Statistička obrada meteoroloških podataka, izrada seminarskog rada. Senzorna analiza vina iz različitih regiona.
    Literatura
    1. Gladstones J. (2011): Wine, Terroir and Climate Change, Wakefield Press, Adelaide.
    2. Sommers B. (2008): The Geography of Wine, Penguin Group, London.
    3. Ruml M. (2016): Meteorologija, Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska nastava, konsultacije, praktičan rad vezan za statističku obradu meteoroloških podataka i izradu seminarskog rada. Ssenzorna analiza vina iz različitih regiona.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 50