М-ВИ-20-ОВВ - Виноградарство и винарство
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Виноградарство и винарство | |||
| Акроним | М-ВИ-20-ОВВ | |||
| Студијски програм | Воћарство и Виноградарство и винарство | |||
| Модул | Виноградарство и винарство | |||
| Тип студија | мастер академске студије | |||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 5.0 | Статус предмета | обавезан | |
| Условљност другим предметима | Нема | Облик условљености | ||
| Циљеви изучавања предмета | Упознавање са основама биологије и екологије винове лозе; технологијом гајења винове лозе;Пружање сазнања за правилан одабир сорте и подлоге. Знања о грожђу као сировини, хемијском саставу шире, чиниоцима који утичу на квалитет шире и вина, винским судовима, преради грожђа, алкохолној ферментацији, нези и одлежавању, манама, недостацима и кварењима вина | |||
| Исходи учења (стечена знања) | На крају модула студент треба да покаже познавање: основе биологије; познавање основних система гајења и агротехничких мера при подизању и одржавању винограда. Студент треба да познаје технолошке поступке производње вина као и да препозна кварења, мане и недостатке вина и њихово санирање. | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Увод у виноградарство; екологија винове лозе, периодизам у годишњем циклусу развића винове лозе; основе размножавања винове лозе; основи гајења винове лозе. Актуелни сортимент племените лозе и лозних подлога. Хемијски састав шире; Важнији чиниоци који утичу на квалитет шире и вина; Берба, транспорт и прерада грожђа; Алкохолна ферментација, Недостаци, мане и кварење вина. | |||
| Садржај практичне наставе | Морфологија винове лозе. Узгојни облици винове лозе. Сорте винове лозе. Одређивање механичког састава грозда.Одређивање количине шећера у шири; Одређивање титриљивог ацидитета шире и вина; Одређивање количине алкохола у вину. | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 3 | 2 | |||
| Методе извођења наставе | Предавања и методе интерактивне наставе-индивидуалне, групне односно тимске колаборативне и кооперативне методе активног учења. | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | Писмени испит | |||
| Практична настава | Усмени испит | 50 | ||
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | 20 | |||
| Семинари | 30 | |||
