М-ВИ-20-ОВВ - Виноградарство и винарство
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Виноградарство и винарство | |||
Акроним | М-ВИ-20-ОВВ | |||
Студијски програм | Воћарство и Виноградарство и винарство | |||
Модул | Виноградарство и винарство | |||
Тип студија | мастер академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 5.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | Нема | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Упознавање са основама биологије и екологије винове лозе; технологијом гајења винове лозе;Пружање сазнања за правилан одабир сорте и подлоге. Знања о грожђу као сировини, хемијском саставу шире, чиниоцима који утичу на квалитет шире и вина, винским судовима, преради грожђа, алкохолној ферментацији, нези и одлежавању, манама, недостацима и кварењима вина | |||
Исходи учења (стечена знања) | На крају модула студент треба да покаже познавање: основе биологије; познавање основних система гајења и агротехничких мера при подизању и одржавању винограда. Студент треба да познаје технолошке поступке производње вина као и да препозна кварења, мане и недостатке вина и њихово санирање. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Увод у виноградарство; екологија винове лозе, периодизам у годишњем циклусу развића винове лозе; основе размножавања винове лозе; основи гајења винове лозе. Актуелни сортимент племените лозе и лозних подлога. Хемијски састав шире; Важнији чиниоци који утичу на квалитет шире и вина; Берба, транспорт и прерада грожђа; Алкохолна ферментација, Недостаци, мане и кварење вина. | |||
Садржај практичне наставе | Морфологија винове лозе. Узгојни облици винове лозе. Сорте винове лозе. Одређивање механичког састава грозда.Одређивање количине шећера у шири; Одређивање титриљивог ацидитета шире и вина; Одређивање количине алкохола у вину. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Предавања и методе интерактивне наставе-индивидуалне, групне односно тимске колаборативне и кооперативне методе активног учења. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | Писмени испит | |||
Практична настава | Усмени испит | 50 | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 20 | |||
Семинари | 30 |