Навигација

М-ВИ-20-ОВВ - Виноградарство и винарство

Спецификација предмета
НазивВиноградарство и винарство
АкронимМ-ВИ-20-ОВВ
Студијски програмВоћарство и Виноградарство и винарство
МодулВиноградарство и винарство
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаНемаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаУпознавање са основама биологије и екологије винове лозе; технологијом гајења винове лозе;Пружање сазнања за правилан одабир сорте и подлоге. Знања о грожђу као сировини, хемијском саставу шире, чиниоцима који утичу на квалитет шире и вина, винским судовима, преради грожђа, алкохолној ферментацији, нези и одлежавању, манама, недостацима и кварењима вина
    Исходи учења (стечена знања)На крају модула студент треба да покаже познавање: основе биологије; познавање основних система гајења и агротехничких мера при подизању и одржавању винограда. Студент треба да познаје технолошке поступке производње вина као и да препозна кварења, мане и недостатке вина и њихово санирање.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеУвод у виноградарство; екологија винове лозе, периодизам у годишњем циклусу развића винове лозе; основе размножавања винове лозе; основи гајења винове лозе. Актуелни сортимент племените лозе и лозних подлога. Хемијски састав шире; Важнији чиниоци који утичу на квалитет шире и вина; Берба, транспорт и прерада грожђа; Алкохолна ферментација, Недостаци, мане и кварење вина.
    Садржај практичне наставеМорфологија винове лозе. Узгојни облици винове лозе. Сорте винове лозе. Одређивање механичког састава грозда.Одређивање количине шећера у шири; Одређивање титриљивог ацидитета шире и вина; Одређивање количине алкохола у вину.
    Литература
    1. Радивојевић, Д., Марковић, Н. (2015): Воћарство и виноградарство, Пољопривредни факултет, Београд.
    2. Жунић, Д., Гарић, М. (2017): Посебно виноградарство. Пољопривредни факултет Универзитета у Приштини-Косовској Митровици. Графиколор, Краљево.
    3. Милосављевић, М., Јовић, С. (1992): Грожђе и вино. Београд: Агена.
    4. Радовановић, В. (1986): Технологија вина. Београд: Грађевинска књига.
    5. Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Donèche, B., Lonvaud, A. (2006): Handbook of Enology. Vol. 1. The Microbiology of Wine and Vinifications 2nd Edition. England, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеПредавања и методе интерактивне наставе-индивидуалне, групне односно тимске колаборативне и кооперативне методе активног учења.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари30