Navigacija

M-VI-20-OVV - Vinogradarstvo i vinarstvo

Specifikacija predmeta
Naziv Vinogradarstvo i vinarstvo
Akronim M-VI-20-OVV
Studijski program Voćarstvo i Vinogradarstvo i vinarstvo
Modul Vinogradarstvo i vinarstvo
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Upoznavanje sa osnovama biologije i ekologije vinove loze; tehnologijom gajenja vinove loze;Pružanje saznanja za pravilan odabir sorte i podloge. Znanja o grožđu kao sirovini, hemijskom sastavu šire, činiocima koji utiču na kvalitet šire i vina, vinskim sudovima, preradi grožđa, alkoholnoj fermentaciji, nezi i odležavanju, manama, nedostacima i kvarenjima vina
    Ishodi učenja (stečena znanja) Na kraju modula student treba da pokaže poznavanje: osnove biologije; poznavanje osnovnih sistema gajenja i agrotehničkih mera pri podizanju i održavanju vinograda. Student treba da poznaje tehnološke postupke proizvodnje vina kao i da prepozna kvarenja, mane i nedostatke vina i njihovo saniranje.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Uvod u vinogradarstvo; ekologija vinove loze, periodizam u godišnjem ciklusu razvića vinove loze; osnove razmnožavanja vinove loze; osnovi gajenja vinove loze. Aktuelni sortiment plemenite loze i loznih podloga. Hemijski sastav šire; Važniji činioci koji utiču na kvalitet šire i vina; Berba, transport i prerada grožđa; Alkoholna fermentacija, Nedostaci, mane i kvarenje vina.
    Sadržaj praktične nastave Morfologija vinove loze. Uzgojni oblici vinove loze. Sorte vinove loze. Određivanje mehaničkog sastava grozda.Određivanje količine šećera u širi; Određivanje titriljivog aciditeta šire i vina; Određivanje količine alkohola u vinu.
    Literatura
    1. Radivojević, D., Marković, N. (2015): Voćarstvo i vinogradarstvo, Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    2. Žunić, D., Garić, M. (2017): Posebno vinogradarstvo. Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Prištini-Kosovskoj Mitrovici. Grafikolor, Kraljevo.
    3. Milosavljević, M., Jović, S. (1992): Grožđe i vino. Beograd: Agena.
    4. Radovanović, V. (1986): Tehnologija vina. Beograd: Građevinska knjiga.
    5. Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Donèche, B., Lonvaud, A. (2006): Handbook of Enology. Vol. 1. The Microbiology of Wine and Vinifications 2nd Edition. England, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Predavanja i metode interaktivne nastave-individualne, grupne odnosno timske kolaborativne i kooperativne metode aktivnog učenja.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 30