Навигација

М-ВО-20-СПР - Стручна пракса

Спецификација предмета
НазивСтручна пракса
АкронимМ-ВО-20-СПР
Студијски програмВоћарство и Виноградарство и винарство
МодулВоћарство
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ4.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтручна пракса има за циљ да омогући студенту стицање практичних знања из области воћарства и оплемењивања воћака. Студент треба да упозна функционисање и организацију воћарско производње на газдинствима различите величине. Кроз радну праксу студент треба да савлада вештине извођења појединих мера у савременим засадима воћака.
    Исходи учења (стечена знања)Завршетком стручне праксе студент треба да овлада технологијом производње воћа и технологијом производње садног материјала. Вештине које студент стекне обављањем праксе оспособљавају га за успешно вођење производног процеса у области воћарства
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеСтуденти ће бити упознати са следећим темама: процена родног потенцијала у засадима воћака, контрола и организација резидбе воћака, организација прореде плодова у засадима воћака, одређивање момента бербе и организација бербе воћака, организација и активности у производњи садног материјала воћака.
    Садржај практичне наставеТоком другог семестра мастер студија предвиђена је радна пракса у трајању од десет дана на ОД „Радмиловац“ на којој ће се студенти водити и контролисати резидбу воћака у пуном роду као и резидбу и циљу формирања узгојног облика. Студенти ће такође надгледати примену прореду и бербу плодова и п мере које се примењују у производњи садног материјала.
    Литература
    1. Зец Г., Ђорђевић Б. (2020): Практична обука из Воћарства. Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, Земун
    2. Станковић, Д., Јовановић , М.(1990): Опште воћарство, ИРО, «Грађевинска књига», Београд
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    006
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари