М-ПИ-20-ТОХ - Топлотна обраде хране
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Топлотна обраде хране | |||
Акроним | М-ПИ-20-ТОХ | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Прехрамбени инжењеринг | |||
Тип студија | мастер академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 7.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Предмет омогућава студенту стицање знања и вештина у вези феномена деловања топлоте на нутритивну вредност, сензорна својства, здравствену безбедност хране. | |||
Исходи учења (стечена знања) | По завршетку курса студент треба да буде способан да предвиди позитивне и негативне последице које се постижу појединим начинима загревања и конзервисања намирница. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Топлотне операције; Сува и влажна толлотна обрада намирница, топлотна обрада помоћу микроталаса;. Начини конзервисања топлотом (стерилизација, пастеризација, сушење). | |||
Садржај практичне наставе | Основне термичке карактеристике; Практична примена кондукције,конвекције и електромагнетног зрачења; Уређаји за пржење; Графичка метода по Bellow-у; Пренос масе; Кинетика сушења. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 2 | 2 | ||
Методе извођења наставе | Настава се изводи као теоријска са интерактивним методама наставе и као практична. Ради се један тест провере знања и разумевања и један семинарски рад који је резултат самосталног истраживачког рада. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | ||
Практична настава | 5 | Усмени испит | 50 | |
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 20 | |||
Семинари | 20 |