Навигација

М-ПИ-20-ТОХ - Топлотна обраде хране

Спецификација предмета
НазивТоплотна обраде хране
АкронимМ-ПИ-20-ТОХ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулПрехрамбени инжењеринг
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ7.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет омогућава студенту стицање знања и вештина у вези феномена деловања топлоте на нутритивну вредност, сензорна својства, здравствену безбедност хране.
    Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса студент треба да буде способан да предвиди позитивне и негативне последице које се постижу појединим начинима загревања и конзервисања намирница.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеТоплотне операције; Сува и влажна толлотна обрада намирница, топлотна обрада помоћу микроталаса;. Начини конзервисања топлотом (стерилизација, пастеризација, сушење).
    Садржај практичне наставеОсновне термичке карактеристике; Практична примена кондукције,конвекције и електромагнетног зрачења; Уређаји за пржење; Графичка метода по Bellow-у; Пренос масе; Кинетика сушења.
    Литература
    1. Гугушевић –Ђаковић, М. (1989): Индустријска производња готове хране, Научна књига, Београд;
    2. Вереш, М (2004): Принципи конзервисања намирница. Пољопривредни факултет, Београд;
    3. Цвијовић, С.Д., Бошковић-Враголовић, Н.М. (2001): Феномени преноса, струјање, топлота, дифузија. Технолошко-металуршки факултет, Београд
    4. Brennan, J.G., Butters, J.R., Cowell, N.D., Lilly, A.E.V. (1981): Food engineering operations, Applied science publishers limited, London;
    5. Пауновић, Д.М. (2014): Практикум из технологије готове хране. Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, Београд
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    222
    Методе извођења наставеНастава се изводи као теоријска са интерактивним методама наставе и као практична. Ради се један тест провере знања и разумевања и један семинарски рад који је резултат самосталног истраживачког рада.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит
    Практична настава5Усмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари20