M-PI-20-TOH - Toplotna obrade hrane
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Toplotna obrade hrane | |||
Akronim | M-PI-20-TOH | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Prehrambeni inženjering | |||
Tip studija | master akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 7.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet omogućava studentu sticanje znanja i veština u vezi fenomena delovanja toplote na nutritivnu vrednost, senzorna svojstva, zdravstvenu bezbednost hrane. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Po završetku kursa student treba da bude sposoban da predvidi pozitivne i negativne posledice koje se postižu pojedinim načinima zagrevanja i konzervisanja namirnica. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Toplotne operacije; Suva i vlažna tollotna obrada namirnica, toplotna obrada pomoću mikrotalasa;. Načini konzervisanja toplotom (sterilizacija, pasterizacija, sušenje). | |||
Sadržaj praktične nastave | Osnovne termičke karakteristike; Praktična primena kondukcije,konvekcije i elektromagnetnog zračenja; Uređaji za prženje; Grafička metoda po Bellow-u; Prenos mase; Kinetika sušenja. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 2 | 2 | ||
Metode izvođenja nastave | Nastava se izvodi kao teorijska sa interaktivnim metodama nastave i kao praktična. Radi se jedan test provere znanja i razumevanja i jedan seminarski rad koji je rezultat samostalnog istraživačkog rada. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 50 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 20 | |||
Seminari | 20 |