Navigacija

M-PI-20-TOH - Toplotna obrade hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Toplotna obrade hrane
Akronim M-PI-20-TOH
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Prehrambeni inženjering
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 7.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet omogućava studentu sticanje znanja i veština u vezi fenomena delovanja toplote na nutritivnu vrednost, senzorna svojstva, zdravstvenu bezbednost hrane.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa student treba da bude sposoban da predvidi pozitivne i negativne posledice koje se postižu pojedinim načinima zagrevanja i konzervisanja namirnica.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Toplotne operacije; Suva i vlažna tollotna obrada namirnica, toplotna obrada pomoću mikrotalasa;. Načini konzervisanja toplotom (sterilizacija, pasterizacija, sušenje).
    Sadržaj praktične nastave Osnovne termičke karakteristike; Praktična primena kondukcije,konvekcije i elektromagnetnog zračenja; Uređaji za prženje; Grafička metoda po Bellow-u; Prenos mase; Kinetika sušenja.
    Literatura
    1. Gugušević –Đaković, M. (1989): Industrijska proizvodnja gotove hrane, Naučna knjiga, Beograd;
    2. Vereš, M (2004): Principi konzervisanja namirnica. Poljoprivredni fakultet, Beograd;
    3. Cvijović, S.D., Bošković-Vragolović, N.M. (2001): Fenomeni prenosa, strujanje, toplota, difuzija. Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd
    4. Brennan, J.G., Butters, J.R., Cowell, N.D., Lilly, A.E.V. (1981): Food engineering operations, Applied science publishers limited, London;
    5. Paunović, D.M. (2014): Praktikum iz tehnologije gotove hrane. Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Beograd
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2 2
    Metode izvođenja nastave Nastava se izvodi kao teorijska sa interaktivnim metodama nastave i kao praktična. Radi se jedan test provere znanja i razumevanja i jedan seminarski rad koji je rezultat samostalnog istraživačkog rada.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 20