Навигација

М-ПИ-20-ФМАХ - Физичке методе анализе хране

Спецификација предмета
НазивФизичке методе анализе хране
АкронимМ-ПИ-20-ФМАХ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулПрехрамбени инжењеринг
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметима-Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаСтуденти треба да разумеју различите физичке карактеристике прехрамбених производа, посебно реолошка и текстурална својства, микроструктуру и термофизичка својства, овладају са методама анализа физичких карактеристика прехрамбених производа.
      Исходи учења (стечена знања)Дефинише и објасни физичке карактеристике различитих прехрамбених производа, примени методе и тумачи резултате анализе различитих физичких карактеристика прехрамбених производа – реолошка мерења, мерења текстуралних својстава, испитивање микроструктуре
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеРеологија, реолошка својства материјала. Вискоеластичност прехрамбених производа. Методе и уређаји за одређивање реолошких својстава прехрамебних производа. Текстурална својства прехрамбених производа. Уређај и алати за мерење текстуралних својстава прехрамбених производа. Термофизичка својства хране, методе одређивања. Микроструктура прехрамбених производа и методе анализе.
      Садржај практичне наставе
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      32
      Методе извођења наставе
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична настава20Усмени испит50
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари30