Navigacija

M-PI-20-FMAH - Fizičke metode analize hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Fizičke metode analize hrane
Akronim M-PI-20-FMAH
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Prehrambeni inženjering
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Studenti treba da razumeju različite fizičke karakteristike prehrambenih proizvoda, posebno reološka i teksturalna svojstva, mikrostrukturu i termofizička svojstva, ovladaju sa metodama analiza fizičkih karakteristika prehrambenih proizvoda.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Definiše i objasni fizičke karakteristike različitih prehrambenih proizvoda, primeni metode i tumači rezultate analize različitih fizičkih karakteristika prehrambenih proizvoda – reološka merenja, merenja teksturalnih svojstava, ispitivanje mikrostrukture
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Reologija, reološka svojstva materijala. Viskoelastičnost prehrambenih proizvoda. Metode i uređaji za određivanje reoloških svojstava prehramebnih proizvoda. Teksturalna svojstva prehrambenih proizvoda. Uređaj i alati za merenje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda. Termofizička svojstva hrane, metode određivanja. Mikrostruktura prehrambenih proizvoda i metode analize.
      Sadržaj praktične nastave
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      3 2
      Metode izvođenja nastave
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
      Praktična nastava 20 Usmeni ispit 50
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 30