M-PI-20-FMAH - Fizičke metode analize hrane
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Fizičke metode analize hrane | |||
Akronim | M-PI-20-FMAH | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Prehrambeni inženjering | |||
Tip studija | master akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | - | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Studenti treba da razumeju različite fizičke karakteristike prehrambenih proizvoda, posebno reološka i teksturalna svojstva, mikrostrukturu i termofizička svojstva, ovladaju sa metodama analiza fizičkih karakteristika prehrambenih proizvoda. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Definiše i objasni fizičke karakteristike različitih prehrambenih proizvoda, primeni metode i tumači rezultate analize različitih fizičkih karakteristika prehrambenih proizvoda – reološka merenja, merenja teksturalnih svojstava, ispitivanje mikrostrukture | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Reologija, reološka svojstva materijala. Viskoelastičnost prehrambenih proizvoda. Metode i uređaji za određivanje reoloških svojstava prehramebnih proizvoda. Teksturalna svojstva prehrambenih proizvoda. Uređaj i alati za merenje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda. Termofizička svojstva hrane, metode određivanja. Mikrostruktura prehrambenih proizvoda i metode analize. | |||
Sadržaj praktične nastave | ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | ||||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | |||
Praktična nastava | 20 | Usmeni ispit | 50 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | ||||
Seminari | 30 |