Навигација

М-УЗ-20-ХЗ1 - Хемија земљишта I

Спецификација предмета
НазивХемија земљишта I
АкронимМ-УЗ-20-ХЗ1
Студијски програмПољопривреда
МодулУправљање земљиштем и водама
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтицање: 1. знања о хемијском саставу фаза у земљишту; структури и интеракцији минералних и органских материја у земљишту; карактеристикама колоидних материја у земљишту; сорптивним својствима земљишта и узрочницима и последицама киселости и алкалности земљишта и 2. вештина примене метода за испитивање хемијских својстава земљишта и тумачење добијених резултата.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да објасни хемијски састав фаза у земљишту и процесе који се одвијају у земљишту у зависности од његових хемијских својстава, да изврши избор метода за испитивање хемијских карактеристика земљишта, да протумачи добијене резултате и доноси одлуке о техникама за очување и побољшање хемијских својстава земљишта.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставе1. Увод – земљиште као компонента животне средине; 2. Хемијски састав земљишта; 3. Земљиште као вишефазни систем; 4. Чврста фаза земљишта – минерални и органски део; 4. Колоиди у земљишту; 5. Сорпција као појава у земљишту; 6. Киселост земљишта; 7. Алкалност земљишта; 8. Пуферност земљишта; 9. Течна фаза земљишта; 10. Гасовита фаза земљишта.
    Садржај практичне наставеOдређивање: елементарног састава минералног дела земљишта (укупни садржаји: Nа, К и Mn), садржаја органске материје, капацитета за адсорпцију катјона, састава разменљивих катјона, капацитета за фиксацију калијума, реакције земљишта, суме адсорбованих базних катјона, хидролитичке киселости, степена засићености земљишта базама, садржаја мобилног алуминијума, својстава земљишног раствора.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеПредавања у комбинацији са интерактивном наставом и лабораторијске вежбе. Предвиђена је провера знања путем 2 теста у току теоријске наставе. По завршетку практичне наставе изводи се један колоквијум
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања25Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми15
    Семинари