М-ХК-20-ОПВГ - Органска производња воћа и грожђа
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Органска производња воћа и грожђа | |||
| Акроним | М-ХК-20-ОПВГ | |||
| Студијски програм | Пољопривреда | |||
| Модул | Хортикултура | |||
| Тип студија | мастер академске студије | |||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | изборни | |
| Условљност другим предметима | - | Облик условљености | ||
| Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студенту стицање знања о основним агрономским аспектима технологије производње воћа и грожђа по органским принципима и о биолошким крактеристика врста и сорти воћака и винове лозе. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да покаже познавање најповољнијег локалитета и експозиције терена, вештину коришћења различитих метода у одржавању земљишта и избалансираној исхрани воћака и винове лозе, упозна агротехничке мера у оптимизацији услова пољопривредног станишта у условима органске производње, упозна отпорне и толерантне врсте и сорте, резидбу и систем гајења воћака и винове лозе. | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Избор врста и сорти воћака и винове лозе погодних за органску производњу; Климатски региони у Европи и виноградарске зоне; Агротехничке мере: одржавање земљишта, ђубрење, наводњавање у; Резидба, Заштита у органском воћњаку и винограду; Берба, паковање и чување у органској производњи воћа и грожђа; Органска производња у заштићеном простору. | |||
| Садржај практичне наставе | На вежбама из органске производње воћа изучаваће се следљивост производње, етикетирање; поређење нутритивног састава органски и конвенционално произведеног воћа, органска производња pro и contra. Из органске производње грожђа радиће се конверзија конвенционалне у органску производњу, правила и поступци. На крају семестра предвиђа се израда семинарског рада и дебата. | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 3 | 2 | |||
| Методе извођења наставе | Интерактивна теоријска и практична настава, дебата, консултације, семинарски радови, рад на терену | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | 25 | |
| Практична настава | Усмени испит | 25 | ||
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | 20 | |||
| Семинари | 20 | |||
