Навигација

М-ХК-20-ОПВГ - Органска производња воћа и грожђа

Спецификација предмета
НазивОрганска производња воћа и грожђа
АкронимМ-ХК-20-ОПВГ
Студијски програмПољопривреда
МодулХортикултура
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања о основним агрономским аспектима технологије производње воћа и грожђа по органским принципима и о биолошким крактеристика врста и сорти воћака и винове лозе.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже познавање најповољнијег локалитета и експозиције терена, вештину коришћења различитих метода у одржавању земљишта и избалансираној исхрани воћака и винове лозе, упозна агротехничке мера у оптимизацији услова пољопривредног станишта у условима органске производње, упозна отпорне и толерантне врсте и сорте, резидбу и систем гајења воћака и винове лозе.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеИзбор врста и сорти воћака и винове лозе погодних за органску производњу; Климатски региони у Европи и виноградарске зоне; Агротехничке мере: одржавање земљишта, ђубрење, наводњавање у; Резидба, Заштита у органском воћњаку и винограду; Берба, паковање и чување у органској производњи воћа и грожђа; Органска производња у заштићеном простору.
    Садржај практичне наставеНа вежбама из органске производње воћа изучаваће се следљивост производње, етикетирање; поређење нутритивног састава органски и конвенционално произведеног воћа, органска производња pro и contra. Из органске производње грожђа радиће се конверзија конвенционалне у органску производњу, правила и поступци. На крају семестра предвиђа се израда семинарског рада и дебата.
    Литература
    1. Сивчев, Б., Румл, М., Сивчев, И., Ранковић-Васић, З. (2015). Органска производња грожђа. Монографија. Пољопривредни факултет, Универзитет у Београду.
    2. Lind, K., Lafer, G., Schloffer, K., Innerhofer, G., Meister, H. (2003). Organic Fruit Growing. CABI publishing, Wallingford, Oxon OX10 8DE, UK
    3. Koul, O., Cuperus G.W. (eds). (2007). Ecologically Based Integrated Pest Management. CABI International, Walington, Oxfordshire OX10 8DE, UK.
    4. Givens, D.I., Baxter, S., Minihane A.M., Shaw, E. (eds). (2008). Health Benefits of Organic Food: Effects of the Environment. CABI International, Walington, Oxfordshire OX10 8DE, UK.
    5. Rombough, L. (2002). The Grape Grower. A Guide to Organic Viticulture. CHELSEA GREEN PUBLISHING.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеИнтерактивна теоријска и практична настава, дебата, консултације, семинарски радови, рад на терену
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит25
    Практична наставаУсмени испит25
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари20