M-HK-20-OPVG - Organska proizvodnja voća i grožđa
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Organska proizvodnja voća i grožđa | |||
Akronim | M-HK-20-OPVG | |||
Studijski program | Poljoprivreda | |||
Modul | Hortikultura | |||
Tip studija | master akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | - | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o osnovnim agronomskim aspektima tehnologije proizvodnje voća i grožđa po organskim principima i o biološkim krakteristika vrsta i sorti voćaka i vinove loze. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Student treba da pokaže poznavanje najpovoljnijeg lokaliteta i ekspozicije terena, veštinu korišćenja različitih metoda u održavanju zemljišta i izbalansiranoj ishrani voćaka i vinove loze, upozna agrotehničke mera u optimizaciji uslova poljoprivrednog staništa u uslovima organske proizvodnje, upozna otporne i tolerantne vrste i sorte, rezidbu i sistem gajenja voćaka i vinove loze. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Izbor vrsta i sorti voćaka i vinove loze pogodnih za organsku proizvodnju; Klimatski regioni u Evropi i vinogradarske zone; Agrotehničke mere: održavanje zemljišta, đubrenje, navodnjavanje u; Rezidba, Zaštita u organskom voćnjaku i vinogradu; Berba, pakovanje i čuvanje u organskoj proizvodnji voća i grožđa; Organska proizvodnja u zaštićenom prostoru. | |||
Sadržaj praktične nastave | Na vežbama iz organske proizvodnje voća izučavaće se sledljivost proizvodnje, etiketiranje; poređenje nutritivnog sastava organski i konvencionalno proizvedenog voća, organska proizvodnja pro i contra. Iz organske proizvodnje grožđa radiće se konverzija konvencionalne u organsku proizvodnju, pravila i postupci. Na kraju semestra predviđa se izrada seminarskog rada i debata. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Interaktivna teorijska i praktična nastava, debata, konsultacije, seminarski radovi, rad na terenu | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | 25 | |
Praktična nastava | Usmeni ispit | 25 | ||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 20 | |||
Seminari | 20 |