Навигација

М-ОП-20-ОПВ - Органска производња воћа

Спецификација предмета
НазивОрганска производња воћа
АкронимМ-ОП-20-ОПВ
Студијски програмПољопривреда
МодулОрганска пољопривреда
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања о основним агрономским аспектима технологије производње воћа по органским принципима и о биолошким крактеристика врста и сорти воћака.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже знање о органским системима гајења у воћарству, познавање захтева врсти и сорти воћака према климатским и едафским условима, познавање значаја агротехничких мера у оптимизацији услова пољопривредног станишта у условима органске производње, примене метода ефикасног учења, тимског рада, критичког мишљења и евалуације наставе и исхода учења.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПредмет је подељен на следећа поглавља: избор врсти и сорти воћака погодних за органску производњу; агротехничке мере: помотехничке мере: резидба, заштита у органском воћњаку; органска производња у заштићеном простору, берба, паковање и чување у органској производњи воћа; прерада органски добијеног воћа.
    Садржај практичне наставеНа вежбама из органске производње воћа изучаваће се следљивост производње, етикетирање; поређење нутритивног састава органски и конвенционално произведеног воћа, органска производња pro и contra. На крају семестра предвиђа се једна теренска вежба, и израда семинарског рада.
    Литература
    1. Lockeretz, W. (2007). Organic farming, An International History. CABI International, Walington, Oxfordshire OX10 8DE, UK
    2. Lind, K., Lafer, G., Schloffer, K., Innerhofer, G. and Meister, H. (2003). Organic Fruit Growing. CABI publishing, Wallingford, Oxon OX10 8DE, UK
    3. Stella Cubison (2009). Organic Fruit Production and Viticulture, The Crowood press
    4. Koul, O., Cuperus G. W. (eds). (2007). Ecologically Based Integrated Pest Management. CABI International, Walington, Oxfordshire OX10 8DE, UK
    5. Givens, D. I., Baxter, S., Minihane A. M., Shaw, E. (eds). (2008). Health benefits of organic food: Effects of the Environment. CABI International, Walington, Oxfordshire OX10 8DE, UK
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом ће се држати у свим областима. У току наставе су предвиђене две провере знања тестовима, а на крају практичне наставе (вежби) предвиђено је полагање два колоквијума.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит50
    Практична наставаУсмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми30
    Семинари20