Navigacija

M-OP-20-OPV - Organska proizvodnja voća

Specifikacija predmeta
Naziv Organska proizvodnja voća
Akronim M-OP-20-OPV
Studijski program Poljoprivreda
Modul Organska poljoprivreda
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o osnovnim agronomskim aspektima tehnologije proizvodnje voća po organskim principima i o biološkim krakteristika vrsta i sorti voćaka.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže znanje o organskim sistemima gajenja u voćarstvu, poznavanje zahteva vrsti i sorti voćaka prema klimatskim i edafskim uslovima, poznavanje značaja agrotehničkih mera u optimizaciji uslova poljoprivrednog staništa u uslovima organske proizvodnje, primene metoda efikasnog učenja, timskog rada, kritičkog mišljenja i evaluacije nastave i ishoda učenja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Predmet je podeljen na sledeća poglavlja: izbor vrsti i sorti voćaka pogodnih za organsku proizvodnju; agrotehničke mere: pomotehničke mere: rezidba, zaštita u organskom voćnjaku; organska proizvodnja u zaštićenom prostoru, berba, pakovanje i čuvanje u organskoj proizvodnji voća; prerada organski dobijenog voća.
    Sadržaj praktične nastave Na vežbama iz organske proizvodnje voća izučavaće se sledljivost proizvodnje, etiketiranje; poređenje nutritivnog sastava organski i konvencionalno proizvedenog voća, organska proizvodnja pro i contra. Na kraju semestra predviđa se jedna terenska vežba, i izrada seminarskog rada.
    Literatura
    1. Lockeretz, W. (2007). Organic farming, An International History. CABI International, Walington, Oxfordshire OX10 8DE, UK
    2. Lind, K., Lafer, G., Schloffer, K., Innerhofer, G. and Meister, H. (2003). Organic Fruit Growing. CABI publishing, Wallingford, Oxon OX10 8DE, UK
    3. Stella Cubison (2009). Organic Fruit Production and Viticulture, The Crowood press
    4. Koul, O., Cuperus G. W. (eds). (2007). Ecologically Based Integrated Pest Management. CABI International, Walington, Oxfordshire OX10 8DE, UK
    5. Givens, D. I., Baxter, S., Minihane A. M., Shaw, E. (eds). (2008). Health benefits of organic food: Effects of the Environment. CABI International, Walington, Oxfordshire OX10 8DE, UK
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se držati u svim oblastima. U toku nastave su predviđene dve provere znanja testovima, a na kraju praktične nastave (vežbi) predviđeno je polaganje dva kolokvijuma.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 50
    Praktična nastava Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari 20