Навигација

М-УФ-20-РОП - Ризици и осигурање у пољопривреди

Спецификација предмета
НазивРизици и осигурање у пољопривреди
АкронимМ-УФ-20-РОП
Студијски програмАгроекономија
МодулУправљање финансијама и пословање у агробизнису
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ8.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметимаПоложени обавезни предмети.Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаСтицање знања из следећих области: врсте ризика у пољопривреди, инструменти за управљање ризиком и минимизирање ризика, појам и карактеристике осигурања, врсте осигурања у пољопривреди, државни подстицаји за покриће трошкова осигурања.
      Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса из овог предмета, студент треба да буде оспособљен да стечена знања о методама из области минимизирања ризика и осигурања може да објасни и примени у пракси утврђивања трошкова осигурања, наплате штете и доношења оперативних одлука везаних за осигурање појединих врста усева, плодова, животиња.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставе1) Појам и врсте ризика у пољопривредном сектору. 2) Управљање ризиком у пољопривредном сектору. 3) Информациони системи у функцији управљања ризиком у пољопривредном сектору. 4) Инструменти за управљање ризиком у пољопривредном сектору. 5) Осигурање у пољопривредном сектору. 6) Државне политике у области управљања ризиком у пољопривредном сектору.
      Садржај практичне наставе1) Идентификовање врста и значаја ризика. 2) Израда оперативног плана управљања ризиком. 3) Прогноза кретања цена пољопривредних производа у функцији управљања ризиком пословања. 4) Управљање ризиком у промету пољопривредних производа. 5) Основни појмови везани за осигурање у пољопривреди. 6) Израда семинарских радова.
      Литература
      1. Vasiljević Z., Kovačević V., Ralević N. (2019): Rizici i osiguranje u poljoprivrednom sektoru, Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Beograd
      2. Ostojić S. (2007): Osiguranje i upravljanje rizicima, Data status, Beograd
      3. Marković T. (2013): Vremenski derivati i upravljanje rizikom u poljoprivredi, Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      32
      Методе извођења наставеУсмено излагање и визуелна презентација уз коришћење одговарајуће опреме; Интерактивна метода; Консултације – директне и електронским путем.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична наставаУсмени испит60
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари40