Navigacija

M-UF-20-ROP - Rizici i osiguranje u poljoprivredi

Specifikacija predmeta
Naziv Rizici i osiguranje u poljoprivredi
Akronim M-UF-20-ROP
Studijski program Agroekonomija
Modul Upravljanje finansijama i poslovanje u agrobiznisu
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 8.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima Položeni obavezni predmeti. Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje znanja iz sledećih oblasti: vrste rizika u poljoprivredi, instrumenti za upravljanje rizikom i minimiziranje rizika, pojam i karakteristike osiguranja, vrste osiguranja u poljoprivredi, državni podsticaji za pokriće troškova osiguranja.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa iz ovog predmeta, student treba da bude osposobljen da stečena znanja o metodama iz oblasti minimiziranja rizika i osiguranja može da objasni i primeni u praksi utvrđivanja troškova osiguranja, naplate štete i donošenja operativnih odluka vezanih za osiguranje pojedinih vrsta useva, plodova, životinja.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave 1) Pojam i vrste rizika u poljoprivrednom sektoru. 2) Upravljanje rizikom u poljoprivrednom sektoru. 3) Informacioni sistemi u funkciji upravljanja rizikom u poljoprivrednom sektoru. 4) Instrumenti za upravljanje rizikom u poljoprivrednom sektoru. 5) Osiguranje u poljoprivrednom sektoru. 6) Državne politike u oblasti upravljanja rizikom u poljoprivrednom sektoru.
      Sadržaj praktične nastave 1) Identifikovanje vrsta i značaja rizika. 2) Izrada operativnog plana upravljanja rizikom. 3) Prognoza kretanja cena poljoprivrednih proizvoda u funkciji upravljanja rizikom poslovanja. 4) Upravljanje rizikom u prometu poljoprivrednih proizvoda. 5) Osnovni pojmovi vezani za osiguranje u poljoprivredi. 6) Izrada seminarskih radova.
      Literatura
      1. Vasiljević Z., Kovačević V., Ralević N. (2019): Rizici i osiguranje u poljoprivrednom sektoru, Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Beograd
      2. Ostojić S. (2007): Osiguranje i upravljanje rizicima, Data status, Beograd
      3. Marković T. (2013): Vremenski derivati i upravljanje rizikom u poljoprivredi, Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      3 2
      Metode izvođenja nastave Usmeno izlaganje i vizuelna prezentacija uz korišćenje odgovarajuće opreme; Interaktivna metoda; Konsultacije – direktne i elektronskim putem.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 60
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 40